Död kropp lämnad i tre veckor trots larm

En oidentifierad död kropp har lämnats flytandes vid en halvsjunken båt på Medelhavet under snart tre veckors tid, trots upprepade bärgningsförfrågningar av organisationen Sea Watch.

Hittills i år har över 400 människor omkommit när de försökt korsa Medelhavet. Arkivbild.

Hittills i år har över 400 människor omkommit när de försökt korsa Medelhavet. Arkivbild.

Foto: Renata Brito/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-07-18 18:10

Det är snart tre veckor sedan den döda kroppen hittades nära libyskt vatten på Medelhavet. Hjälporganisationen Sea-Watch som bevakar delar av havet med flygplan gjorde upptäckten i slutet av juni.

Från flygplanet syntes en kropp liggandes med huvudet ner i vattnet intrasslad i spillrorna av en grå gummibåt. Det är oklart om båten haft andra passagerare och vad som i så fall har hänt med dessa.

Organisationen larmade vid upptäckten kustbevakningen i Libyen, Italien och Malta. Trots upprepade påtryckningar har ingen av staterna gjort någon ansats att hantera kroppen.

– När kroppar inte plockas upp och identifieras, och när deras släktingar inte informeras om den avlidne så att de kan sörja, och när kroppen inte ens begravs, då visar det att den sista biten värdighet som EU haft har drunknat tillsammans med de här människorna, säger Neeske Beckmann på Sea-Watch till al-Jazira.

FN:s migrationsorganisation IOM uppskattar att över 20 000 människor drunknat när de försökt korsa Medelhavet sedan 2014, hittills i år har över 400 människor omkommit.

Fakta: Migrationen på Medelhavet

Antalet migranter och flyktingar som tar sig till Europa över Medelhavet har kraftigt minskat sedan rekordåret 2015. Då kom totalt över en miljon människor både landvägen och till havs – till Italien, Cypern, Malta, Grekland och Spanien.

2019 bekräftades 1 246 människor döda eller saknade på sin väg till Europa under året. Det verkliga antalet misstänks dock vara betydligt högre, eftersom långt ifrån alla utresor från Libyen registreras av kustbevakning, EU-finansierade drönare eller omkringliggande fartyg.

Många av de som reser över Medelhavet kommer från Afghanistan, Syrien, Marocko och andra länder i Central- och Nordafrika.

Källa: UNHCR, IOM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!