En förberedande förhandling hölls på torsdagseftermiddagen svensk tid i huvudstaden Quito, där en domare skulle utvärdera bevisningen och ta ställning till om det fanns skäl att driva åtalet mot Bini till rättegång.
Efter fyra timmar avslutades förhandlingen, som ska återupptas den 16 december.
När TT når Binis advokat Carlos Soria över telefon beskriver han domstolsförhandlingen som framgångsrik:
– Vi har presenterat mycket bra bevis som kommer hjälpa i att visa att Ola Bini är oskyldig. Nu ska domare sätta sig in i materialet till den 16 december.
Carlos Soria menar att Ola Binis chanser är goda i fallet, men säger samtidigt att det värsta scenariot skulle vara om domaren beslutar att ställa Bini inför rätta.
– Om så blir fallet kommer vi att att argumentera för att han är oskyldig i rätten, säger Carlos Soria.
"Inga oegentligheter"
Dag Gustafsson, Ola Binis far, skriver i ett mejl att försvaret under förhandlingen redovisade "de olika övergrepp och olagligheter polis och andra myndigheter utsatt Ola för från gripandet den 11 april 2019 och framåt. Man refererar också till dokumentation som styrker dessa. Åklagaren hävdar att inga oegentligheter förekommit i Olas fall utan att allt skett på ett korrekt sätt.”
Domaren ajournerade förhandlingen med "motiveringen att hon behöver tid att sätta sig in den dokumentation Olas försvar refererar till samt att hon dessutom har en annan förhandling inplanerad under eftermiddagen", enligt mejlet från Dag Gustafsson.
"Låga förväntningar"
Carlos Soria uppger att flera av svenskens rättigheter har kränkts under processens gång och att han anser att gripandet är godtyckligt.
– Vi hoppas att Ola Bini kommer att avskrivas. Det spelar ingen roll om det sker genom att hela processen ogiltigförklaras eller för att det inte finns några bevis, eftersom det faktiskt inte finns några sådana, säger Carlos Soria till den spanska nyhetsbyrån Efe.
Men förväntningarna inför förhandlingen är låga, erkänner han, eftersom rättsprocessen enligt honom har varit politiskt motiverad ända från början.
Känner Julian Assange
Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april förra året, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.
Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.
Bini är misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem, ett brott som kan ge fängelse.
Enligt Suzanne Gilbert, talesperson för gruppen Free Ola Bini, är det oklart vad han misstänks för.
– Tidigare angav myndigheterna att han skulle ha hackat ett ecuadorianskt telekomföretag, men de påståendena har motbevisats. Så vad Ola Bini misstänks för att ha gjort är, och har hela tiden varit, väldigt oklart, säger hon.
Får hjälp av UD
Expressen har pratat med utrikesdepartementet, som uppger att Sveriges ambassad i Colombia har kontakt med Ola Bini och följer hans ärende.
– I våra kontakter med ecuadorianska myndigheter framhåller vi vikten av att rättsstatens principer respekteras och vi har även begärt klargörande om den fortsatta rättsprocessen, säger Alexander Peyre Dutrey på UD:s kommunikationsenhet till tidningen.