JO Thomas Norling är också kritisk mot Höglandets familjerättsnämnd som i sin inlaga försvarat handläggarens agerande, skriver Vetlanda Posten.
Bakgrunden är en tvist mellan ett föräldrapar. Den ena parten överklagade en dom i tingsrätt till hovrätten. Den andra parten fick då hjälp av en sekreterare på familjerätten att skriva sitt svar.
Men JO skriver: ”Handläggningen har i det här fallet inte skett i enlighet med de krav på saklighet och opartiskhet som uppställs i 1 kap. 9 § regeringsformen”.
Regeringsformen slår fast att offentliga myndighetsutövare ska beakta allas likhet inför lagen. Regeringsformen är en av Sveriges fyra grundlagar. Att då hjälpa en part i en rättstvist måste uppfattas som att man tar ställning.
Att nämnden sedan hänvisat till förvaltningslagens skrivningar om service och hjälp, gör inte saken bättre, menar JO. För en bestämmelse i förvaltningslagen kan inte stå över grundlagen.
JO konstaterar att nämnden förtjänar allvarlig kritik för sin hanteringen. Och föreslår därför omedelbara utbildningsinsatser för att nämnden ska lära sig vad objektivitetsprincipen innebär.