– Protesterna fortsätter, vi ser en ökning av antalet internflyktingar och på vissa håll på landsbygden ser vi scener som närmast kan liknas vid ett inbördeskrig. Situationen i Myanmar är väldigt allvarlig och jag är rädd att landet kan utvecklas till ett nytt Syrien.
Per Olsson Fridh har under veckan suttit i möten med personal på plats i Rangoon (Yangon) för att diskutera situationen.
– Det står klart att omvärlden måste agera och det gäller så klart även biståndet, säger han till TT.
Inget stöd till militären
Till följd av den kupp som landets militär genomförde den första februari i år kommer Sverige nu att lägga om sin biståndsstrategi. Främst kommer biståndet att riktas mot civilsamhället i landet.
TT: Detta handlar inte om att utöka det totala biståndet utan att rikta om det från andra sektorer ni tidigare stöttat – vilka är det?
– Tidigare gick biståndet till en del statliga institutioner som behövde stärkas för att Myanmar skulle fortsätta utvecklas på demokratisk väg. Efter militärkuppen kan sådana stöd inte ligga kvar.
TT: Innebär det att delar av det svenska stödet tidigare gick till militären?
– Nej det gör det inte, detta var statliga institutioner. Den tidigare biståndsstrategin var skriven i en tid då landet ännu gjorde en del demokratiska framsteg, men situationen i dag är en helt annan och vi måste uppdatera vår strategi utifrån detta.
Svårt att arbeta i landet
Per Olsson Fridh berättar vidare att förutsättningarna för att bedriva bistånd har ändrats drastiskt sedan militärkuppen, bland annat har stängda banker och ett nedsläckt internet gjort livet surt för de organisationer som i dag arbetar på plats.
– Att arbeta under de här förutsättningarna kräver både flexibilitet, tålamod och stor aktivitet, säger han.
TT: Du säger själv att det blir allt svårare att genomföra biståndsarbete i landet – finns det något skede då det kan bli aktuellt att dra in biståndet till landet helt?
– Nej. När situationen är så här allvarlig så behövs biståndet som mest, vi måste stötta de som offrar sin säkerhet för demokrati och för sitt folks och sitt lands frihet.