Löfven och Solberg i möte om gränspendlarna

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att träffa Norges statsminister Erna Solberg (H) för att diskutera situationen för de svenska gränspendlarna. Det bekräftar Löfvens pressekreterare för SVT Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Norges statsminister Erna Solberg. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Norges statsminister Erna Solberg. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-02-24 11:57

Mötet statsministrarna emellan är inplanerat till klockan 16 på måndag.

– Mötet kommer att handla om de svenska gränspendlarna. Regeringen är mycket bekymrad över situationen och förväntar sig att det skyndsamt kommer en lösning från norsk sida, säger Maria Soläng, pressekreterare hos Stefan Löfven, till SVT.

Besviken minister

Under gårdagen mötte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sin norska motsvarighet Torbjørn Røe Isaksen (H) för att diskutera frågan. Den svenska ministern var inte nöjd med utgången av samtalet.

"Jag är besviken på beskeden från min norska kollega", förklarade hon i en kommentar efteråt.

Den norska ministern förklarade att regeringen där bett om underlag från bland annat det norska Folkhälsoinstitutet att snabbt komma tillbaka med en bedömning av hur och inom vilka ramar för infektionskontroll Norge kan öppna för gränspendlare.

Öppnad gräns

Det antyder att den norska regeringens plan snarare är att hitta ett sätt att öppna gränsen än att betala ut ekonomisk ersättning till de drabbade.

”Situationen för svenska och finska gränspendlare är svår och det är en mycket hög prioritet för oss att hitta en lösning", förklarade Torbjørn Røe Isaksen efter mötet.

Norge stängde gränsen den 28 januari och tusentals svenska gränspendlare hamnade då i en ohållbart situation. Eftersom de inte kan ta sig till sina jobb i Norge står de utan både lön och socialt skyddsnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!