Kristersson lade fram förslaget i sitt tal på Folk och Försvars digitala rikskonferens.
– Vid ett angrepp får inte regeringen leka kurragömma om vem som leder landet. Då måste den nationella krisledningen fungera, sade han.
Moderaterna vill inrätta en nationellt säkerhetsråd, bestående av till exempel ministrar, statssekreterare och relevanta myndighetschefer.
Rådet ska stödja regeringens arbete mot hot och kriser som kan uppstå under fredstid. Det kan bland annat handla om pandemier, påverkanskampanjer eller cyberattacker.
Bättre överblick
Tanken är att rådet ska ha en bättre överblick än enskilda departement och myndigheter som också arbetar med sådana frågor. Kristersson tror att ett sådant råd kan upptäcka brister i den svenska beredskapen tidigare än vad som görs i dag.
– Vi har inte den samordning och krisledning som ett land som Sverige behöver, säger han.
Den förra borgerliga Alliansregeringen inrättade ett krishanteringskansli i statsrådsberedningen nära statsministern. När Stefan Löfven (S) tog över statsministerposten flyttades den verksamheten till justitiedepartementet. Enligt Kristersson finns varken överblick eller beslutskraft i justitiedepartementet.
Tidigare förslag
Förslaget på ett nationellt säkerhetsråd som leds direkt av statsministern är inte nytt. Våren 2019 uppmanade en riksdagsmajoritet regeringen att inrätta ett sådant råd.
Kristersson föreslår nu också att rådets löpande arbete ska ledas av en nationell säkerhetsrådgivare.
– Man får en tydlig fokalpunkt med auktoritet, säger M-ledaren om fördelar med en sådan post i regeringskansliet.
Kristersson ser framför sig "en kvalificerad person som har överblick över svensk och internationell kriserfarenhet, har god kännedom om svensk statsförvaltning och som har mycket gott renommé personligen".
Om Kristersson blir statsminister efter nästa val tänker han inrätta både ett nationellt säkerhetsråd och en nationell säkerhetsrådgivare.