– Vi håller med om att jägares och skyttars intressen ska bevaras men samtidigt måste det övergripande målet vara att reglera vapen hårdare för att stoppa vapenvåldet, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande (S) i riksdagens justitieutskott.
Han säger att han är oerhört kritisk, inte minst till Moderaterna.
– I EU-parlamentet röstade M för, men här hemma har det inte ens funnits en möjlighet att sätta sig ner och diskutera hur ett svenskt genomförande ska vara. Ett moderat haveri, anser Lundh Sammeli.
M leder den motmajoritet som också består av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet samt Vänsterpartiet.
– Det handlar om två olika saker. Vi är för direktivet men emot regeringens försök till överimplementering av det, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M.
Struntprat, säger han om kritiken att han och de övriga i oppositionen inte velat diskutera möjliga lösningar, och pekar ut inrikesminister Mikael Damberg (S).
– Det här är en prestigeförlust för regeringen. Förklaringen är att Mikael Damberg inte har gjort grundarbetet – han har inte velat lyssna till vad andra partier säger, hävdar Forssell.
Missar målet
De fem motpartierna anser att regeringens förslag om hur direktivet ska genomföras går längre än vad som krävs. De anser att det riktar in sig på legala vapen, som det redan finns många och stränga regler för, och gör livet krångligare för jägare och sportskyttar. Och det utan att uppnå syftet – att komma åt kriminellas bruk av vapen.
Majoriteten kräver att regeringen ska återkomma med ett förslag till genomförande på lägsta möjliga nivå. Regeringen hävdar att den redan bantat förslaget maximalt
"Utan konkreta förslag från oppositionen är det svårt att se att regeringen ska kunna lägga nya förslag till genomförande av direktivet på riksdagens bord", skriver Mikael Damberg i en kommentar till TT.
Han och Fredrik Lundh Sammeli varnar för att Sverige riskerar stora böter från EU-kommissionen för att inte ha genomfört direktivet.
Femårsprövning bort
På en annan punkt kräver en majoritet bestående av M, KD, SD och C att omprövningen av licenser för automatvapen, och enhandsvapen för flerskott, vart femte år ska slopas. Regeringspartierna, L och V vill ha kvar femårsregeln.
Den infördes år 2000 och regeringen anser att femårsomprövningen behövs ännu. Det handlar om vapen som är särskilt farliga och stöldbegärliga, heter det.
Men utskottets majoritet anser att Sverige redan har tillräckligt stränga krav ändå. Den nuvarande femårskollen innebär onödigt merarbete för både vapenägare och myndigheten som ger tillstånd, anser utskottet.
Regeringen får en åthutning om att inte ha lyssnat tidigare och ombeds leverera förslag till riksdagen redan i år med ett förslag om att ta bort femårsomprövningen.