– Angriparna sköt mot alla i sjukhuset helt utan urskillning. Det är ett statligt sjukhus och många människor tar dit sina fruar och barn för vård, säger affärsidkaren Ramazan Ali, som bevittnade inledningen av attacken, till nyhetsbyrån Reuters.
Tre beväpnade gärningsmän angrep sjukhuset Dasht-e-Barchi i Kabul på tisdagsmorgonen, de tog sig in i kliniken iklädda polisuniformer, öppnade eld och kastade handgranater mot personal och patienter.
Uppgifterna är från det afghanska inrikesdepartementet och hälsodepartementet. De bekräftar att minst 14 personer dödades, där åtminstone två var nyfödda. Ett 15-tal skadades i attacken.
– Sjukhuset var fullt av patienter och läkare, det rådde fullständig panik där inne, säger en läkare, som vill vara anonym, till nyhetsbyrån AFP.
Säkerhetsstyrkor i strid
Beväpnade afghanska säkerhetsstyrkor tog sig omedelbart till sjukhuset som har ett hundratal bäddar, men försöken att stoppa gärningsmännen pågick i flera timmar. Angriparna hade då dödats, enligt inrikesdepartementet, vilket inte bekräftats av oberoende källor.
– Bland offren finns också mödrar och sjuksköterskor, säger departementets talesperson Tareq Arian.
Kliniken drivs av organisationen Läkare utan gränser och är belägen i ett av Kabuls fattigare områden som i stor uträckning bebos av den etniska minoriteten hazarer som är shiamuslimer. Läkare utan gränsers svenska avdelning ville inte kommentera attacken under eftermiddagen, men centralt bekräftade Läkare utan gränser att en del av personalen och patienterna hade kunnat evakueras.
Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson understryker det fasansfulla i att angripa en klinik:
– Det är ett fruktansvärt dåd. Att ge sig på mödrar och spädbarn visar hur civilbefolkningen drabbas. De hör till de mest utsatta och är i störst behov av hjälp och stöd.
Talibanerna nekar
Den afghanska regeringen liksom USA och EU fördömer tisdagens dåd.
– Det är få ord som kan beskriva de fasor vi bevittnat i dag i Afghanistan, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.
I en separat självmordsattack mot en begravning av en polischef i provinsen Nangahar på tisdagen dödades minst 24 personer och ett 70-tal skadades, uppger myndigheter på tisdagen.
– Att angripa och mörda mödrar, nyfödda spädbarn och sjuksköterskor, liksom efterlämnade sörjande familjer, är ondskefulla handlingar och visar på en skrämmande nivå av omänsklighet, säger Borell.
Ingen grupp tog omedelbart på sig dådet. Både talibanerna och terrorrörelsen IS har trappat upp våldet i landet, men talibanerna uppger att rörelsen inte ligger bakom attacken i Kabul. Talibanerna har intensifierat angreppen mot afghanska säkerhetsstyrkor, men undviker att angripa amerikansk personal i landet, sedan rörelsen slutit en uppgörelse med USA i slutet av februari om en färdväg mot en fredsförhandling.
Talibanerna är dock missnöjda med regeringen i Afghanistan som de anser ha brutit mot överenskommelsen om bland annat fångutväxling.
USA har redan dragit tillbaka delar av sin militär från landet, och ytterligare 8 600 soldater ska återvända till USA de närmaste månaderna.
Det politiska läget försvåras av en maktkamp i Kabul om presidentskapet.
IS-attacker mot sjukhus
Terrorrörelsen IS har också genomfört flera dåd i landet den senaste tiden, bland annat säger den sig ha legat bakom vägbomber som exploderade på måndagen i norra Kabul. Terrorgruppen vill visa sin närvaro i landet när talibanerna börjat förhandla med USA, enligt bedömare.
Säkerhetsstyrkor har gripit flera ledande medlemmar i terrorrörelsen IS, flera av de gripna misstänks ha legat bakom den dödliga attacken mot ett sikhtempel i Kabul i mars då omkring 25 personer dödades.
IS har också tidigare genomfört attacker mot sjukhus. För tre år sedan stormade terrorister utklädda till läkare ett sjukhus i Kabul och dödade ett tiotal personer.
Generalsekreterare Stefansson på Afghanistankommittén befarar att våldsspiralen kan fortsätta och våldsamheterna öka.
– Så länge man inte påbörjar fredssamtalen, de så kallad inomafghanska samtalen, så finns det en risk att våldet trappas upp. Talibanerna har råg i ryggen efter avtalet med USA, det råder politiskt kaos då presidentvalet inte hade någon tydlig utgång. Båda kandidaterna anser att de är den rättmätige ledaren. Det samt smittspridning av covid-19 innebär att det kan piska upp till en perfekt storm.