Venezuela: Åtta dödade i kuppförsök

Venezuelas regering uppger att åtta personer dödats och två gripits i samband med ett försök att störta president Nicolás Maduro. Samtidigt påstår en tidigare amerikansk specialsoldat och en venezuelansk exofficer i en video att en "operation" mot regeringen pågår.

Venezuelanska säkerhetsstyrkor på vakt vid det kustområde där landets regering hävdar att en grupp beväpnade personer försökt landsstiga för att inleda ett kuppförsök under söndagen.

Venezuelanska säkerhetsstyrkor på vakt vid det kustområde där landets regering hävdar att en grupp beväpnade personer försökt landsstiga för att inleda ett kuppförsök under söndagen.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-05-04 14:56

Militär och polis har stoppat en grupp legosoldater som i gryningen i söndags försökte ta sig in i Venezuela med båtar, hävdar Venezuelas inrikesminister Néstor Reverol. Gruppen utgick från Colombia och försökte ta sig i land vid den venezuelanska kustorten Macuto, omkring en timme norr om huvudstaden Caracas, uppger Reverol enligt nyhetsbyrån AFP.

Han hävdar att deras mål varit att mörda regeringsföreträdare, utlösa en våldsspiral och skapa kaos och förvirring i syfte att bana väg för en statskupp.

Militären söker efter ytterligare angripare som fortfarande kan befinna sig i landet, tillägger han.

Hittills har åtta personer dödats och två gripits, enligt Diosdado Cabello, vice ordförande för det styrande socialistpartiet. Cabello hävdar att kuppförsöket iscensatts av USA och med stöd av Colombia, skriver AFP.

Ifrågasätts

Colombias utrikesdepartement tillbakavisar anklagelserna och beskriver dem som ett sätt för Maduros regering att flytta fokus från problemen i Venezuela.

Även den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó ifrågasätter uppgifterna.

Samtidigt har en video dykt upp på sociala medier där den tidigare amerikanske specialsoldaten Jordan Goudreau och den venezuelanske exofficeren Javier Nieto Quintero meddelar starten på "operation Gedeón", med syfte att "tillfångata" regeringsföreträdare.

"Våra män fortsätter att strida i detta nu, våra enheter i södra, västra och östra Venezuela har aktiverats", säger Jordan Goudreau i videon som dateras till i söndags.

"Mål nummer ett är att tillfångata den kriminella organisation som tyvärr har makten över nationens öde, och mål nummer två är att uppnå frihet för vårt folk och de politiska fångarna", säger Javier Nieto Quintero, som uppmanar den venezuelanska armén att ansluta sig till "operationen".

"Redo att byta sida"

Jordan Goudreau säger till The Washington Post att han försökt få stöd från USA:s regering utan att lyckas. Han hävdar också att han diskuterat ett samarbete med den venezuelanska oppositionen, men att det inte lett någonvart.

– Inget av det jag gör är olagligt, påstår Goudreau i intervjun med den amerikanska tidningen.

– Det finns andra i landet som är redo att byta sida. De behöver bara en katalysator.

43-årige Goudreau har deltagit i de amerikanska insatserna i Irak och Afghanistan och driver numera ett säkerhetsföretag i Florida, enligt Washington Post.

Ytterligare videor

Även andra videor har delats på Twitter där en grupp som beskriver sig som venezuelanska militärer säger sig delta i "operation Gedeón" i Venezuela. I en av videorna syns och uttalar sig Robert Colina, som beskriver sig som kapten vid Venezuelas militärpolis GNB. Han nämns även av Diosdado Cabello, som hävdar att han är en av dem som dödats när kuppförsöket stoppats.

Venezuelas president Nicolás Maduro anklagar med jämna mellanrum sina politiska motståndare för att, med hjälp av USA, försöka största hans styre. Kritiker beskriver ofta anklagelserna som svepskäl för regeringen att gripa politiska motståndare.

USA har, tillsammans med ett femtiotal andra länder, erkänt oppositionsledaren Guaidó som Venezuelas rättmätige president och Washington har infört kraftiga sanktioner mot landet.

Guaidó framträdde för ett år sedan i en video, flankerad av flera soldater, där han försökte få med sig militären på att störta Maduro. Det misslyckades och i de efterföljande oroligheterna skadades över hundra personer.

Bakgrund: Makten i Venezuela

Venezuelas hårdföre vänsterledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny lagstiftande församling som också fick befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas till maj 2018 och där utropades han som segrare. Deltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungliga nationalförsamlingen, Juan Guaidó, till landets interimspresident med hänvisning till att Maduros presidentmandat inte kunde anses vara legitimt.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som landets legitime ledare.

Maduro beskriver Guaidó som en USA-kontrollerad marionettdocka och hans anspråk som en kupp. Hans främsta allierade är Ryssland och Kina.

En FN-rapport i början av juli visade att väpnade grupper lojala med Maduros regering dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.

Fyra miljoner människor, över en tiondel av Venezuelas befolkning, beräknas ha flytt landet som länge härjats av en djup ekonomisk kris.

Medlingsförsök mellan de venezuelanska parterna har hittills inte burit någon frukt.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!