Kvinna stormade koranbränning med brandsläckare

En kvinna stormade fram till Salwan Momika under hans koranbränning vid den iranska ambassaden på Lidingö utanför Stockholm. Kvinnan är omhändertagen och misstänkt för brott.

En kvinna sprang fram och försökte med en brandsläckare släcka elden på den koran som Salwan Momika antänt utanför Irans ambassad på Lidingö.

En kvinna sprang fram och försökte med en brandsläckare släcka elden på den koran som Salwan Momika antänt utanför Irans ambassad på Lidingö.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Koranbränning2023-08-18 13:12

Det såg ut som om kvinnan försökte släcka elden i koranen med en brandsläckare, enligt TT:s reporter på plats.

Kvinnan omhändertogs kort därefter av polis för störande av allmän ordning, och är också misstänkt för det brottet, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen.

– Hon kommer att vara omhändertagen tills hon inte stör den allmänna ordningen längre och höras för brottet så småningom.

Flera tillfällen

Momika har vid flera tillfällen bränt koranen, vilket har lett till omfattande kritik mot Sverige från delar av världen. Koranbränningarna anges som en av orsakerna till det försämrade säkerhetsläge som har fått Säpo att höja terrorhotnivån.

– Varför är du en förlorare, Salwan? frågar en annan kvinna som tagit sig till aktionen för att visa sitt missnöje.

Hets mot folkgrupp

Under sammankomsten har polisen uppfattat att brottet hets mot folkgrupp har begåtts. Men vad som föranlett det vill polisen inte gå in på.

– I nuläget går det inte att beskriva mer att än vi kommer att ta upp en anmälan angående det för att det har uppfattats att brottet kan ha skett där. Vi kommer utreda det vidare och kan inte kommunicera så mycket mer än så, säger Hägg.

Momika är sedan tidigare anmäld för hets mot folkgrupp i samband med koranbränningar i juni och juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!