Expert: Pakistans ilska har politiska skäl

En pågående inrikespolitisk kris och en religiös extremistisk lobby i Pakistan. Det är skälen till att landet reagerar så kraftfullt mot koranbränningarna i Sverige. –De blåser upp den här typen av hot för att stärka enigheten i landet kring teokratiska principer, säger statsvetaren Sten Widmalm.

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif uppmanar till protester efter koranbränningen i Stockholm i juni. Arkivbild.

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif uppmanar till protester efter koranbränningen i Stockholm i juni. Arkivbild.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Koranbränningarna2023-07-05 11:53

Fördömanden har kommit från flera håll sedan den senaste koranbränningen i Sverige. Inte minst från Pakistan, vars premiärminister Shehbaz Sharif har sagt sig vara "äcklad och förfärad" över det inträffade. På onsdagen uppmanade premiärministern att en landsomfattande protest ska hållas i Pakistan på fredag.

De starka reaktionerna från Pakistans regering är delvis ett sätt att ta fokus från den besvärliga inrikespolitiska situationen som landet befinner sig i, enligt Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala universitet som forskar om bland annat Pakistan.

– Pakistan har en pågående kris med sin ekonomi och en opposition som de försöker trycka bort helt och hållet ur det redan bräckliga demokratiska systemet. När man får sådana här frågor som kan uppfattas som yttre hot lägger man ofta mycket energi på att avleda uppmärksamhet till sådana frågor, i stället för att behandla de inrikespolitiska frågorna av mer brännande karaktär, säger Sten Widmalm.

Religiösa extremister

Ytterligare en faktor är att det finns en stark religiös extremistisk lobby i Pakistan som driver på frågor där någon någonstans kan kritiseras för att inte ha respekterat islam. Reaktionerna nu följer samma mönster som mot Lars Vilks, Jyllandsposten och Charlie Hebdo, enligt statsvetaren.

– Det är ett mönster som finns i länder där det finns en form av religiös extremism som blåser upp den här typen av hot för att stärka enigheten i landet kring teokratiska principer.

TT: Lyckas de?

– Som kortsiktig åtgärd kan man skapa enighet i landet, men det löser inte problemet på sikt med att man saknar elektricitet, rent vatten, fungerande sjukhus och skolor och sådana saker.

Det är svårt att veta om den större allmänheten delar de här känslorna, säger Sten Widmalm.

– När medier förmedlar nyheter till oss i väst väljer man alltid bilder på ett antal arga män som står och skriker mot en kamera, men det betyder inte att de behöver vara representativa. Ute på landsbygden i delar av Punjab, där jag har gjort fältarbete, där finns inte den här formen av islamistisk extremism.

Putin gynnas av situationen

En konsekvens av uppmärksamheten kring koranbränningarna är att ett svenskt medlemskap i Nato riskerar att försenas eftersom Turkiet inte har gett sitt godkännande än. Sten Widmalm har hört spekulationer om att Ryssland skulle påverka Pakistan till att reagera så kraftfullt i syfte att bromsa Sveriges inträde i försvarsalliansen, men han kan inte svara på om det stämmer.

– Men Putin har ett uttalat intresse av att driva fram bilden av Sverige som islamofobiskt. Det märks på hans uttalanden i de här frågorna och det är för att det kan påverka Natoprocessen, inte för att han är en hängiven person som stödjer religionsfrihet runtom i världen, säger Sten Widmalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!