It-system i skolan leder till merkostnader

Svenska skolor använder flera olika digitala system som är tänkta att underlätta arbetet för personalen. Men i många fall har systemen snarare lett till frustration och merarbete, och i vissa fall merkostnader.

Kramfors2021-01-19 11:30

Det har hänt att skolor tvingats betala för att komma åt uppgifter som skolan själv matat in i it-systemen. Detta på grund av oklart skrivna avtal med it-företagen, rapporterar Skolvärlden.

Enligt Peyman Vahedi, rektor vid Ådalsskolan i Kramfors, kan skoladministratörer som matat in betygsuppgifter i databaser inte få ut informationen så fort de sparat den i systemet utan att betala för det.

– Företagen som levererar systemen väljer helt enkelt att låsa in informationen, och kommunerna måste därefter betala för att få ut den, även om de på papperet redan äger den, säger han till tidningen.

Enligt honom har skolan då att välja mellan att betala it-företaget för utveckling av en speciallösning, eller registrera alla uppgifter två gånger, vilket innebär merarbete.

Malmö stad fick härom året efter förlikning betala 13 750 000 kronor till ett it-företag för att ha plockat ut uppgifter om elever, exempelvis betyg, ur ett system där kommunen inte hade rätt till uppgifterna. Förlikningen kom efter att företaget stämt staten på över 26 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om