Det här vet vi om kriget i Ukraina

Strider fortsätter rasa på flera håll när kriget i Ukraina snart pågått i en vecka. Det här är en sammanfattning av vad som har hänt de senaste dygnen.

Stadshuset i centrala Charkiv är en av byggnaderna som skadats kraftigt av ryska attacker. Bild från 1 mars.

Stadshuset i centrala Charkiv är en av byggnaderna som skadats kraftigt av ryska attacker. Bild från 1 mars.

Foto: Pavel Dorogoy/AP/TT

Kriget i Ukraina2022-03-02 12:18

24 februari, 04 svensk tid:

Rysslands president Vladimir Putin förkunnar i ett tv-tal att han fattat "beslut om en militär insats" i Ukraina och varnar samtidigt för andra länder att blanda sig i, annars väntar "konsekvenser man aldrig tidigare har skådat".

25 februari:

Efter rapporter om strider i flera städer och ryska truppers framfart både i norr, öst och syd säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal sent på kvällen:

– De kommer att anfalla i natt. Fienden kommer att använda alla sina krafter på alla fronter för att bryta ner vårt försvar. Men morgonen kommer att gry.

26 februari:

Skottlossning och explosioner fortsätter att höras i huvudstaden Kiev, där utegångsförbud tidvis råder. Samtidigt eskalerar omvärldens fördömande och sanktioner gentemot den ryska invasionen. Flera nationer meddelar att de tänker skicka vapen och annan militär utrustning som stöd och ett antal ryska banker stängs ute från det internationella finanssystemet Swift i ett försök att skadeskjuta den ryska stridsmaskinen.

27 februari:

Invasionen går inte som Putin hoppats. Ryska trupper fortsätter sin färd mot Kiev men något erövrande är inte nära förestående. Uppgifter kommer istället att den ryske presidenten beordrat förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen.

– Det här är farlig retorik. Det är ett agerande som är oansvarigt, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till CNN.

Demonstrationer syns nu även på många håll i flera länder, till stöd för Ukraina och mot den ryska regimen. EU meddelar att de stänger sitt luftrum för ryskt flyg.

28 februari:

Ett första förhandlingsmöte mellan Ukraina och Ryssland hålls, bedömare har dock låga förväntningar på en givande utgång av samtalen.

I Ukraina fortsätter ryska trupper att rycka allt närmre Kiev, på satellitbilder syns en stor militärkolonn ett par mil utanför huvudstaden.

Från polska gränsen rapporteras att 150 000 människor flytt från Ukraina in i grannlandet de senaste dagarna. En av dem är Natalie Korolova, som lämnade Kiev tillsammans med sina två barn på torsdagsmorgonen.

– Jag är så klart glad att vara här, säger hon mellan tårarna:

– Men jag är väldigt, väldigt rädd eftersom min man är kvar.

1 mars:

FN beräknar att runt 660 000 människor har flytt Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion och att drygt 100 civila har dödats, en siffra som befaras vara långt högre. Antalet ukrainare som är på flykt inom landet uppskattas till en miljon.

I Kiev visar bilder hur tv-tornet i staden bombas och i staden Charkiv fortsätter den kraftiga raketbeskjutningen. Antalet döda i striderna är svåra att verifiera, men Ukrainas parlament meddelar att 70 soldater under natten mot tisdagen dödats i en attack i staden Ochtyrka, väster om Charkiv i nordöstra Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!