I somras upptäckte den biträdande institutionschefen på Bärby att hjulbultarna på hans bil satt lösa. När hot senare började strömma in till den ordinarie institutionschefen via telefon lade man ihop ett och ett.
I den internrapport, som TT tagit del av, som säkerhetsavdelningen på Bärby sammanställt efter att ha intervjuat anställda på hemmet, framgår att det på Bärby funnits en grupp anställda som ogillat att ledningen började möblera om i personalstyrkan på mellanchefsnivå hösten 2020.
Majoriteten av de som intervjuats för fram en samstämmig åsikt: Hoten kommer från medarbetare eller före detta medarbetare vid institutionen.
"Skrämmas och bestraffa"
De intervjuade beskriver en mindre grupp medarbetare som skaffat sig makt genom "härskartekniker som används för att vidmakthålla tystnadskulturen; utfrysning, mobbing, aggressivt beteende och bristfälligt underbyggda anmälningar till högre chef i syfte att skrämmas och bestraffa."
När personer anställts har det varit viktigare "vem man känner privat" snarare än att ha rätt kompetens.
"I den mån det påverkar myndighetsutövningen skulle det kunna betraktas som otillåten påverkan", slår rapporten fast.
Totalt omplaceras åtta av tolv anställda i ledningsgruppen, ett arbete som kommer att påbörjas i mars.
"Detta sker mot bakgrund av den osunda arbetskultur, med bland annat tystnadskultur och informella ledningsstrukturer, som identifierats på Bärby ungdomshem", skriver Statens institutionsstyrelse (Sis) i ett pressmeddelande.
Ej anträffbar
"Det krävs omfattande förändringar av ledarskapet på Bärby för att kunna bryta upp den osunda kultur som finns på arbetsplatsen. Oavsett var och på vilken nivå man arbetar inom SiS krävs professionalitet och att man lever upp till rollen som statsanställd", säger Helena Finér, t f verksamhetsdirektör ungdomsvård norr vid Sis, i pressmeddelandet.
TT har sökt Helena Finér för en kommentar men hon är inte anträffbar. Det är inte heller de som ytterst ansvarar för säkerhet på Bärby. Sis presstjänst säger att det pågår ett möte fram till sen eftermiddag. Men enligt Stefan Hell Fröding, pressansvarig för Sis, är problemet inte nytt.
– Vi har sett det här under en utredning som pågått under hösten 2021 och vintern.
Internt och externt
Enligt Stefan Hell Fröding utreds saken både internt och externt.
TT: Är det brottsutredningar som hanteras av polis?
– Sis har polisanmält Bärby tidigare, det ligger hos Ekobrottsmyndigheten, men vad jag känner till har det inte bäring på det som händer nu.
Sis gick i fredags förra veckan ut med uppgifter om att avdelningen Klockbacka på Bärby tillfälligt stängs, med anledning av att det "det framkommit brister i vårdmiljön, bland annat i bemötandet av placerade unga från medarbetare på avdelningen".
På Bärby ungdomshem avtjänar ungdomar straff som begått grova brott, däribland mord och sexualbrott, i stället för att sitta i vanligt fängelse som en vuxen person skulle ha fått göra.
Bärby har totalt plats för 51 intagna, varav 10 är platser för sluten ungdomsvård. På Bärby arbetar sammanlagt 255 personer, varav 100 är vikarier.
Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig benämning av Bärby i ingressen.