Nyhetsmässigt har det gångna året helt dominerats av den pågående pandemin. Så klart. Föga förvånande har en stor del av nyorden också en anknytning till denna spektakulära händelse. Eller vad sägs om coronaanpassa, när man vidtar förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning, eller coronahälsning, som syftar på den speciella hälsningsgest som uppkommit under pandemin?
Man kan också "platta till kurvan" med hjälp av "social distansering" och "tvåmetersregeln". Allt för att inte "R-talet" ska bli för stort, något som alla "hobby-" eller "soffepidemiologer" antagligen ändå har en åsikt om.
– Mest uppenbart med årets lista är att mer än hälften av orden har någon sorts coronakoppling, vilket är helt unikt. Aldrig tidigare har en enskild händelse gjort ett så tydligt avtryck i språket. De som står bakom Oxford Dictionary (i Storbritannien) brukar utse årets ord, men i år var de här orden så många att de ger ut en hel rapport i stället, säger Ola Karlsson, språkvårdare i svenska på Språkrådet, som sammanställer och ger ut listan.
Skolrektor spred ordet
Andra ord som letat sig in i svenskan har en koppling till den brottslighet som också varit omskriven under året som gått. Ett sådant är becknarväska, för att beskriva den mag- eller midjeväska som många ungdomar bär på, och vars benämning har sitt ursprung i kriminella kretsar. Ordet fick spridning när rektorn på Jensens grundskola i Göteborg fick nog och införde en klädkod för eleverna, i syfte att förhindra dylika väskor och andra plagg, som mjukisbyxor, som kan associeras med machokultur och kriminalitet. Ett annat nyord som har med brottslighet att göra är förnedringsrån, det vill säga ett personrån där offret, förutom själva rånet, även utsätts för kränkande behandling.
Kultursektorn har också gjort avtryck i språket med ord som "cancelkultur" (där personer med kontroversiella åsikter berövas sina plattformar för att föra ut dessa åsikter) och"cli-fi" som är en konstnärlig genre som behandlar klimatfrågor.
– Men annars har de miljö- och klimatrelaterade orden, som var väldigt dominerande förra året, fått stå tillbaka i år, säger Ola Karlsson.
Tror sig veta mer
Till räckan av ord som beskriver mänskliga egenskaper och aktiviteter kan vi numera även räkna in en "kanskeman", det vill säga en man som inte vill engagera sig fullt ut i ett förhållande, samt en lesserwisser, för att beskriva en person som är mindre vetande, men som trots detta förklarar ett fenomen för någon som vet mer.
– Det är ett av de roligare orden, tycker jag. Det är ganska "spot on" och ett bra ord för att beskriva en viss typ av irriterande människa. Sedan finns det budskapsbärande ord som infodemi, och metaforiska som zombiebrand, säger Ola Karlsson.
Intresset för de nya orden har ökat kraftigt på senare år, berättar Ola Karlsson. Kanske inte så mycket för orden i sig, som för de bakomliggande fenomen.
– Vi märker av ett ökat intresse för nyordslistan, vilket jag tror har att göra med att de ganska bra speglar året som gått och att orden används för att diskutera de samhällsfenomen som ligger bakom dem, säger han.