De vill bryta 75-plussarnas ensamhet i jul

I drygt ett årtionde har föreningen Äldrekontakt arbetat för att minska ensamhet och isolering hos Sveriges allra äldsta. Så i våras kom corona och försökte sätta käppar i hjulen.
–Det sociala behovet har aldrig varit större. Det vi har gjort är att vi flyttat in i telefonen, berättar Therese Gyll,verksamhetsansvarig.

Under pandemin har föreningen Äldrekontakt fått ställa om sitt arbete. Fikastunderna med de äldre har ersatts av gruppsamtal över telefon. Arkivbild.

Under pandemin har föreningen Äldrekontakt fått ställa om sitt arbete. Fikastunderna med de äldre har ersatts av gruppsamtal över telefon. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kultur och Nöje2020-11-28 19:15

En gång i månaden de senaste tolv åren har den ideella föreningen Äldrekontakts volontärer samlat ensamma äldre till fikastunder. Volontärerna bjuder in, bakar och skjutsar de som har svårt att ta sig till träffen.

– Samma dag som Tegnell gick ut och sa att vi ska skydda de äldre så fick vi ställa in alla våra aktiviteter. Hälften av våra äldre behöver stöd för att gå, en del ser och hör dåligt och behöver ledsagning. Det blev inte möjligt att träffas och hålla distans, säger Therese Gyll.

När det stod klart att pandemin inte skulle vara över inom en överskådlig framtid la föreningen om sin verksamhet för att kunna fortsätta motverka ensamhet hos de 800 75-plussare de har kontakt med.

– Det sociala behovet har aldrig varit större. De som redan är isolerade blir ännu mer isolerade. Det vi har gjort är att vi flyttat in i telefonen, berättar Therese Gyll.

Fika och föreläsning på telefon

De fysiska fikastunderna ersattes av gruppsamtal över telefon. Och telefonföreläsningarna som tidigare erbjöds en gång i månaden hålls nu varannan vecka.

– En föreläsare pratar i ungefär en halvtimme och sedan diskuterar man med varandra och med föreläsaren. Då får man intellektuell stimulans utöver det sociala, säger Therese Gyll.

Föreläsningarna kan handla om allt från rot- och rutavdrag till lussebullens historia. Bland andra statsvetaren Jenny Madestam och skådespelaren Sven Melander har föreläst.

– Nästa vecka har vi med polisen som ska prata om hur du undviker telefonbedragare. Vår målgrupp är utsatt så det är jättebra, säger Therese Gyll.

Samtal om julfirande förr

Omkring 80 olika grupper i 34 olika kommuner anordnar fikastunder över telefon och många av dessa har planerat lite särskilt inför lucia och jul. I vissa grupper kommer man baka och dela ut fika, på ett smittsäkert sätt, till deltagarna.

– Många kommer prata om hur man firade jul förr i tiden. Ofta finns det jättemycket glädje och kraft i att minnas hur det var tidigare när man var stark och mitt i livet och sina traditioner.

Vid gruppsamtalen deltar en eller två volontärer och en mindre grupp äldre som alla ringer in till samma nummer för att umgås en stund.

– Vi pratar om vad som händer i livet, om något sett något kul på tv, vi vädrar tankar. De äldre får chansen att prata med andra som är i samma situation under de här extrema omständigheterna.

Volontärerna är drygt 900 stycken och mellan 18 och 86 år gamla.

– De flesta är mellan 35 och 45, alltså de som redan har ganska fullt upp i livet, säger Therese Gyll och tillägger:

– Det som förenar alla volontärerna är att de bryr sig om äldre och vill ge någonting tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!