Enligt en studie har en klar majoritet, 96 procent, fortfarande kvar sina antikroppar mot sars-cov-2 efter nio månader. Därutöver har de flesta, två tredjedelar, utvecklat ett så kallat specifikt T-cellsminne mot viruset.
Det visar en studie av 370 sjukhusanställda, utförd av forskare och läkare vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet.
Men framför allt visar studien att risken för återinfektion är mycket liten. Mindre än en procent hade virus, av de 340 deltagare med antikroppar, som screenades för närvaro av sars-cov-2 en gång i veckan i tio veckor.
Glädjande resultat
– Det är egentligen det som är mest intressant, för det är det som är facit. Antikroppar och T-cellsminne är bara ett indirekt mått på immunitet, men den här PCR-screeningen vi gjort tillsammans med Folkhälsomyndigheten är ett direkt mått, säger Charlotte Thålin, läkare och forskare vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet och ansvarig för den så kallade Community-studien, till TT.
För det kunde ha varit så att man får en immunitet som gör att man bara blir lite sjuk eller inte får några symtom alls vid en eventuell återinfektion, men fortfarande bär på viruset. Det hade varit det mest lömska, säger hon, eftersom man i så fall riskerar att föra smittan vidare till andra i tron att man är frisk. Men så verkar det alltså inte vara.
Inte smittsam
– De här individerna som vi har screenat jobbar inom sjukvården och utsätts för ganska mycket smitta. I samma screeningstudie har vi även med en grupp utan antikroppar, och där hittar vi 20 procent som bär på viruset, varav väldigt många utan symtom. Jag var lite orolig för att vi skulle hitta fler i den här antikroppsgruppen som bar på viruset, men det gjorde vi alltså inte.
Resultatet, säger hon, talar därför för att man inte smittar om man väl har haft covid-19.
Nästa fas i studien genomförs i maj, då många deltagare förväntas vara vaccinerade. Då ska man jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccinering.
– Utomlands har man sett att de som har antikroppar får en mycket bättre immunsvar än andra, säger Charlotte Thålin.