Anders Tegnell, 64, har varit statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sedan 2013. Före våren 2020 var det en ganska anonym roll, men sedan dess har mycket förändrats. I sitt sommarprat berättar han om hatet och kritiken som övergick till förvånande uttryck för beundran.
– Att bli avbildad som tatuering kändes inte alls okej för en som har jobbat med att förhindra smittsamma sjukdomar i stora delar av sitt liv, säger Tegnell i programmet.
Men tatueringar, blommor och rapplåtar är inte de enda uttrycken för hans kändisskap. Runt om i världen har Tegnell blivit ansiktet utåt för den svenska strategin i coronapandemin. I mars togs beslutet att gå från att stoppa coronaviruset att komma till Sverige till att minska effekterna av viruset, vilket Tegnell beskriver som en klassisk modell för pandemibekämpning.
– Men då var det som om världen blev galen och allt det vi hade diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser och stängde ner sina samhällen totalt.
Insatsers bieffekter
Coronaviruset är oförutsägbart och det är svårt att veta vilka metoder som har bäst effekt, säger Tegnell. Men en sak som många tycks glömma är att insatser mot pandemin kan ha negativa effekter.
– Vi vet till exempel att det är negativt att inte få träffa andra, det skapar ensamhet. Att par isolerar sig ökar risken för kvinnomisshandel. Att inte arbeta och vara arbetslös ökar kraftigt risken för många sjukdomar på sikt. Att stänga skolor är det mest uppenbara exemplet. Barn som inte går i skolan förlorar ett socialt sammanhang, missar skolmåltider och riskerar att inte få giltiga slutbetyg. Faktorer som kraftigt påverkar deras chanser att leva liv med god hälsa.
Värre än anat
I "Sommar i P1" berättar Tegnell om första gången han fick höra om det nya coronaviruset, i Spanien där han firade nyår.
– Ett nyårsfirande som jag efteråt kan fundera på om det kommer att gå till historien som det sista vi firar på detta sätt.
Då kände Tegnell ingen oro, men situationen i världen blev värre än han kunnat ana.
– Nu har vi en förfärlig situation med tusentals döda i Sverige, hundratusentals döda i världen runt om oss, och det bara fortsätter att öka.
Ett speciellt stort misslyckande är att många äldre har dött i Sverige, säger Tegnell.
– De dödstal vi sett i Sverige är fruktansvärda och borde kunnat undvikas. Detta har varit det värsta under pandemin och frågan har ständigt gnagt: vad mer kunde vi göra?
Fortsätta kämpa
Tegnell pratar om riskerna med att dra slutsatser i dagsläget och att vi i framtiden kan jämföra och utvärdera. Men innan dess måste vi fortsätta kämpa.
– Fast jag vet att det låter tjatigt och fast sommarsolen gör att det känns som faran är över, jag säger det igen: Stanna hemma om du är sjuk, jobba hemma om du kan, håll avstånd och undvik nya kontakter, res ansvarsfullt i sommar.
"Sommar i P1" med Anders Tegnell har släppts som podd och sänds i P1 i Sveriges Radio klockan 13.