– Vi hoppas att det inte är så, men jag tror inte att vi har hämtat oss ännu, säger körledaren Martina Tomner.
Den här vårkvällen är allt som det ska igen: Körmedlemmarna i Mixtus Cantus sitter nära varandra i fritidslokalen i Malmöstadsdelen Kroksbäck. Utanför källarfönstret blommar vårlökarna, men Mixtus Cantus har siktet inställt på sommaren och sjunger Sommarpsalm så att taket nästan lyfter.
Mer än en halv miljon svenskar sjunger i kör, men pandemin slog med särskild kraft mot just denna fritidsaktivitet. Folkhälsomyndigheten varnade – inte bara välljud kan spridas när körsångare tar i med full kraft, utan också virus.
– Det var så paradoxalt. I alla år har vi hört att körsång ska vara så bra för hälsan och sedan får vi plötsligt en parallell verklighet där körsång är farligt, säger Martina Tomner.
Av de 500 körer som var med i Svenska körförbundet före pandemin lades 60 ner under tvåårsperioden med restriktioner. Framför allt är det äldre personer, i åldern 70-75 och uppåt, som slutat helt.
– Efter avbrottet blev det övermäktigt för vissa att komma i gång igen, konstaterar Karin Eklundh, förbundsdirektör i Sveriges körförbund.
Digitala hjälpmedel
Många körer höll i gång viss verksamhet med digitala hjälpmedel, men inte alla. När verksamheten låg nere raserades många körers ekonomi, då färre betalade medlemsavgifter och biljettintäkterna försvann. Det ledde i sin tur till att många körledare blev utan arvode.
Karin Eklundh beskriver det som att amatörkörerna hamnade mellan stolarna när staten betalade ut coronastöd.
– Det är en liten skärva som getts i extrastöd. Det var inte i paritet med förlusten. Man negligerade en jätteviktig folkrörelse.
Mixtus Cantus kunde visserligen inte genomföra sitt planerade projekt tillsammans med en poet när pandemin slog till och den planerade konserten tillsammans med flera andra körer ställdes in tre gånger och har fortfarande inte blivit av. Men kören levde trots allt vidare.
– Vi har sjungit på Zoom, säger Gunilla Andréasson, som har varit med i kören sedan 1973.
– Det som föll bort var gemenskapen, att inte kunna träffas. Det var rätt så trist.
Körledaren Martina Tomner lade ner ett stort arbete på att själv sjunga in de olika stämmorna och sedan skicka ljudfiler till körmedlemmarna så att de kunde öva hemma på egen hand. När kören repeterade en gång i veckan såg de varandra på bild i datorn när de sjöng upp, men hörde bara sig själva.
Digitalt kliv
Körsångarna fick också skicka in inspelningar av sig själva, som sedan sattes ihop till en välljudande helhet av körledaren.
– Det var absolut bättre än ingenting. Vi tyckte allihop att det var kul ändå att vi hade det där mötet en gång i veckan på "Zoomen", säger Lena Coquard.
– Vi har verkligen försökt, utifrån de resurser vi hade, att göra det bästa möjliga av det. Vi har utvecklats säkert fem år digitalt på det här – minst, säger Christel Larsson Lunderquist.
Martina Tomner påpekar att en del av det här nya sättet att jobba troligen har kommit för att stanna. Om körsångarna kan öva in sina stämmor med hjälp av ljudfiler hemma, så kan de gemensamma repetitionerna ägnas åt att sjunga alla tillsammans och jobba med det musikaliska.
Det sociala viktigast
Det som körsångarna saknade allra mest när körlivet bromsades in under pandemin var den sociala aspekten, berättar stressforskaren Töres Thorell, professor emeritus vid Stockholms universitet.
Han har själv sjungit i kör i 65 år och dessutom i en lång rad studier vetenskapligt undersökt hur körsång kan påverka hälsan. I början av pandemin gjorde han tillsammans med några andra forskare en enkät bland 3 163 svenska körsångare och 1 881 norska.
– Det som betyder mest är det sociala, men för de som sjungit länge i kör är de fysiska effekterna viktigast, säger han.
Att regelbundet sjunga i kör innebär fysisk träning av stora muskelgrupper. Man tränar också upp en andningsteknik och lär sig att bukandas, vilket man har nytta av även när man inte sjunger. Och dessutom tränas rösten.
– Det är helt naturligt att det märks mycket mer när man blir äldre att man behöver det där, säger Töres Theorell.
Enkäten visade också att de som mest sjunger klassiskt och de som är professionella sångare saknade de estetiska upplevelserna och känslan av "flow" allra mest.
"Plåtaktigt i datorn"
Att ersätta alla de positiva effekterna av gemensam sång i fysisk närvaro med att sjunga tillsammans via dator går inte fullt ut, enligt en brittisk jämförande studie. Det är också Töres Theorell egen personliga erfarenhet.
– Det har jag aldrig varit riktigt fångad av. Det blir plåtaktigt och det blir väldigt mycket att man håller på med tekniken. Det kan aldrig ersätta det riktiga på något sätt.
Mixtus Cantus, som före pandemin hade 30 medlemmar är nu nere på 21. Värst är bristen på tenorer – numera har kören bara en enda. Nyrekrytering av medlemmar har varit svårt när konserterna legat nere, men nu smids nya planer, berättar Christel Larsson Lunderquist.
– Nästa år fyller kören 60 år och då hoppas vi kunna göra det där projektet med poeten. Kören har också en stående inbjudan till ett franskt slott, och nu när vi fyller 60, då måste det bli av.