Kungen firar 50 år på tronen – detta händer

Kung Carl Gustaf i amiralsuniform på sitt jubileumsporträtt, som avtäcktes den 1 januari.
Kung Carl Gustaf i amiralsuniform på sitt jubileumsporträtt, som avtäcktes den 1 januari.

Firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen har pågått hela året – men kulminerar i helgen. Bland höjdpunkterna finns en jubileumsmiddag med statschefer på fredag och häst- och vagnkortege genom centrala Stockholm på lördag. Detta händer de kommande dagarna.

Kungligt 13 september 2023 05:44

Carl Gustaf uppsteg på tronen den 15 september 1973. Fem årtionden som kung och statschef gör honom till Sveriges längst regerande monark genom tiderna.

Jubileumsfirandet inleddes redan den 1 januari – då ett nytt porträtt av kungen avtäcktes – och har pågått sedan dess.

Fotografiet är taget i rikssalen på Stockholms slott. Det var där ceremonin för trontillträdet en gång ägde rum och kungen kungjorde sitt valspråk ”För Sverige – i tiden”.

Kungen och drottning Silvia har under året även bland annat besökt landets 21 län, och uppmärksammat att det gått 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till kung – den 6 juni 1523 – i Strängnäs.

Gåvomottagning på slottet

Nu fortsätter firandet för Carl Gustaf, som fyllde 77 år i april, med en rad evenemang i veckan.

Under onsdagen och torsdagen är det gåvomottagning på slottet. Utöver möjligheten för organisationer och diplomater att gratulera kungen, kommer det att finnas gratulationslistor framlagda för allmänheten.

Riksdagen och regeringen överlämnar en officiell gåva klockan 16.30 på onsdagen.

Flaggdag och salut

På fredag tar firandet fart rejält.

Det är årsdagen av trontillträdet, den 15 september, och riksdagen har beslutat om en tillfällig allmän flaggdag.

En tacksägelsegudstjänst, Te Deum, hålls i Slottskyrkan på förmiddagen. Klockan 12 skjuter Stockholms amfibieregemente salut från Skeppsholmen som en hyllning till kungen.

Därefter närvarar Carl Gustaf och prins Carl Philip vid högvaktsavlösningen på yttre borggården.

Bankett på slottet

Fredagen avrundas med att kungen håller ett tv-sänt tal till folket, följt av en jubileumsmiddag i rikssalen på slottet.

Till middagen och till jubileumshelgen i övrigt är alla de nordiska statscheferna med respektive inbjudna.

Det innebär att det danska kungaparet, det norska kungaparet, samt Finlands och Islands presidentpar kommer att vara på plats. Även så tronföljarparen i Norge och Danmark samt kungens kusin, drottning Anne-Marie.

Från Sverige kommer talmans- och statsministerparen samt statsråden att delta i delar av festligheterna.

Vid jubileumsbanketten närvarar dessutom partiledare, landshövdingar, representanter för myndigheter, Försvarsmakten, akademi, näringsliv, kultur och media med flera.

Hästkortege genom stan

Lördagens stora begivenhet är kungen och drottningens färd med häst och vagn genom centrala Stockholm.

Runt 3 000 soldater och sjömän kommer att paradera, medan livgardet eskorterar den kungliga vagnen till häst.

Kortegen avgår klockan 14.30 från Slottsbacken. Färden går via Skeppsbron och passerar Kungsträdgårdsgatan, Sveavägen och Birger Jarlsgatan på vägen till Nybrokajen.

Kungaparet åker därifrån bil till Skeppsholmen där de går ombord på kungaslupen Vasaorden för en avslutande rodd tillbaka till slottet.

Kung Carl Gustafs 50-årsfirande avslutas med en konsert, arrangerad av Stockholms stad, på Norrbro utanför slottet senare på lördagseftermiddagen.

Fakta: Jubileumsdagarna 13–16 september

13 september

Gåvomottagning på Stockholms slott klockan 10-13. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia tar emot organisationer. Gratulationslistor finnas för allmänheten i kommendantflygeln. Den privatperson som vill uppvakta med en gåva uppmanas av hovet att tänka på Stiftelsen ungt ledarskap.

Riksdagen och regeringen överlämnar en officiell gåva klockan 16.30.

14 september

Gåvomottagning på Stockholms slott klockan 10-13.

Kungliga operan håller jubileumsföreställning på Drottningholms slottsteater för kungafamiljen och inbjudna gäster klockan 18. Kungliga baletten, Kungliga hovkapellet, Kungliga operans kör samt solister medverkar.

Privat supé på Drottningholms slott 20.30.

15 september

Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm klockan 10.30. Det är en gammal tacksägelsegudstjänst som i kungliga sammanhang äger rum vid större händelser som jubileer och andra högtidliga tillfällen.

Högvaktsavlösning på slottet och salut från Skeppsholmen klockan 12. Kungen och prins Carl Philip närvarar på yttre borggården. Arméns musikkår, livgardets dragonmusikkår och marinens musikkår spelar.

Sångarhyllning på yttre borggården 13.20. Kungliga musikaliska akademien arrangerar. Radiokören, Västerås gosskör, barnkör från Linköpings musikklasser samt ungdomskörer från Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund och Bodens musikklasser medverkar.

Kungen håller sitt jubileumstal, sänds i SVT 19.20.

Jubileumsmiddag i rikssalen på slottet 19.30. Bland gästerna finns de nordiska statscheferna med respektive, tronföljarparen i Norge och Danmark samt partiledare, regeringen, landshövdingar och representanter för akademi, näringsliv, kultur och media.

16 september

Kortege genom Stockholm inleds klockan 14.30. Kungen och drottningen åker häst och vagn. Rutten: Slottsbacken, Skeppsbron, Strömbron, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Tegnérgatan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan och Nybrokajen. Därefter tar kungaparet kungaslupen Vasaorden tillbaka till slottet från Skeppsholmen.

Stockholms stads hyllningskonsert på Norrbro klockan 16.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa