"Vädret på kungens sida" när firandet avslutas

Kortegevägen genom centrala Stockholm. Kortegen genomförs både med häst och vagn och med kungaslupen Vasaorden.
Kortegevägen genom centrala Stockholm. Kortegen genomförs både med häst och vagn och med kungaslupen Vasaorden.

Firandet av kung Carl Gustafs 50 år på tronen avslutas på lördagen. Efter kortege genom ett soligt Stockholm fortsatte festligheterna med musik utanför slottet. –Vädret är på kungens sida, sade åskådaren Hilda Pöldma.

Kungligt 16 september 2023 14:52

Kungen och drottning Silvia gav sig av från slottet i häst och vagn klockan 14.30.

I samband med kortegen i centrala Stockholm fanns 3 000 soldater ur arméns, marinens och flygvapnets förband på plats, och Försvarsmaktens musikkårer stod för musikunderhållningen.

Redan över en timme dessförinnan hade många människor radat upp sig längs kortegevägen.

Hilda Pöldma och och dottern Ava Pöldma från Stockholm hade tagit plats långt fram för att se ordentligt vid Nybroviken.

– Vi är här för att vi tycker om kungahuset, eller jag kanske främst, och för att det är en gång i livet som det händer. Det är en riktigt häftig grej, sade Hilda Pöldma.

"Alltid funnits där"

Hon tyckte att den relativt tilltagna folkliga uppslutningen var väntad.

– Man är alltid orolig att det ska vara lite folk och inte bli så pampigt. Men vädret är på kungens sida.

TT: Är det viktigt att fira kungen?

– Jo, det tycker jag. Det är viktigt att fira någon som varit så konstant i många av våra liv. Oavsett vad som händer och hur han är så har han alltid funnits där. Och samla folket, komma ut i solen, göra något gemensamt. Och visa uppskattning.

Julia och Kristin Wikelius, mor och dotter, från Minnesota i USA, befann sig vid Strömbron.

– Det är bara en lycklig slump att vår resa sammanföll med den här händelsen, sade Julia Wikelius.

– Det är historiskt och något vi inte vill missa när vi väl är här. Vi har en del svenska rötter, så det är ett sätt att hedra det.

Kungen och drottningen färdades i vagn genom delar av centrala Stockholm. De vinkade till människorna som trängdes längs färdvägen.

Sista biten över bron till Skeppsholmen åkte kungaparet bil – för att där borda kungaslupen Vasaorden. Båten är densamma som vid bröllopet 1976.

Hyllande överflygning

Efter en rodd förbi Vasamuseet, Gröna Lund och Kastellholmen gled slupen långsamt in vid Logårdstrappan utanför Slottet – där kungen välkomnades av både en diger folkmassa och en fanborg.

I samband med att den övriga kungafamiljen mötte upp gjorde flygvapnet en överflygning för att hylla kungen. Utöver veteranplan kom en Jas Gripen i formation med sina föregångare: Viggen, Draken, Lansen och Tunnan.

Efter kortegen drog hyllningskonserten på Norrbro igång, med artister som Lill Lindfors, Björn Skifs, Tomas Ledin, Loreen, Magnus Uggla och Peter Jöback.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa