"VÀdret pÄ kungens sida" nÀr firandet avslutas

Firandet av kung Carl Gustafs 50 Ă„r pĂ„ tronen avslutas pĂ„ lördagen. Efter kortege genom ett soligt Stockholm fortsatte festligheterna med musik utanför slottet. –VĂ€dret Ă€r pĂ„ kungens sida, sade Ă„skĂ„daren Hilda Pöldma.

KortegevÀgen genom centrala Stockholm. Kortegen genomförs bÄde med hÀst och vagn och med kungaslupen Vasaorden.

KortegevÀgen genom centrala Stockholm. Kortegen genomförs bÄde med hÀst och vagn och med kungaslupen Vasaorden.

Foto: Kungliga Hovstaterna

Kungligt2023-09-16 14:52

Kungen och drottning Silvia gav sig av frÄn slottet i hÀst och vagn klockan 14.30.

I samband med kortegen i centrala Stockholm fanns 3 000 soldater ur armĂ©ns, marinens och flygvapnets förband pĂ„ plats, och Försvarsmaktens musikkĂ„rer stod för musikunderhĂ„llningen.

Redan över en timme dessförinnan hade mÄnga mÀnniskor radat upp sig lÀngs kortegevÀgen.

Hilda Pöldma och och dottern Ava Pöldma frÄn Stockholm hade tagit plats lÄngt fram för att se ordentligt vid Nybroviken.

– Vi Ă€r hĂ€r för att vi tycker om kungahuset, eller jag kanske frĂ€mst, och för att det Ă€r en gĂ„ng i livet som det hĂ€nder. Det Ă€r en riktigt hĂ€ftig grej, sade Hilda Pöldma.

"Alltid funnits dÀr"

Hon tyckte att den relativt tilltagna folkliga uppslutningen var vÀntad.

– Man Ă€r alltid orolig att det ska vara lite folk och inte bli sĂ„ pampigt. Men vĂ€dret Ă€r pĂ„ kungens sida.

TT: Är det viktigt att fira kungen?

– Jo, det tycker jag. Det Ă€r viktigt att fira nĂ„gon som varit sĂ„ konstant i mĂ„nga av vĂ„ra liv. Oavsett vad som hĂ€nder och hur han Ă€r sĂ„ har han alltid funnits dĂ€r. Och samla folket, komma ut i solen, göra nĂ„got gemensamt. Och visa uppskattning.

Julia och Kristin Wikelius, mor och dotter, frÄn Minnesota i USA, befann sig vid Strömbron.

– Det Ă€r bara en lycklig slump att vĂ„r resa sammanföll med den hĂ€r hĂ€ndelsen, sade Julia Wikelius.

– Det Ă€r historiskt och nĂ„got vi inte vill missa nĂ€r vi vĂ€l Ă€r hĂ€r. Vi har en del svenska rötter, sĂ„ det Ă€r ett sĂ€tt att hedra det.

Kungen och drottningen fÀrdades i vagn genom delar av centrala Stockholm. De vinkade till mÀnniskorna som trÀngdes lÀngs fÀrdvÀgen.

Sista biten över bron till Skeppsholmen Ă„kte kungaparet bil – för att dĂ€r borda kungaslupen Vasaorden. BĂ„ten Ă€r densamma som vid bröllopet 1976.

Hyllande överflygning

Efter en rodd förbi Vasamuseet, Gröna Lund och Kastellholmen gled slupen lĂ„ngsamt in vid LogĂ„rdstrappan utanför Slottet – dĂ€r kungen vĂ€lkomnades av bĂ„de en diger folkmassa och en fanborg.

I samband med att den övriga kungafamiljen mötte upp gjorde flygvapnet en överflygning för att hylla kungen. Utöver veteranplan kom en Jas Gripen i formation med sina föregÄngare: Viggen, Draken, Lansen och Tunnan.

Efter kortegen drog hyllningskonserten pÄ Norrbro igÄng, med artister som Lill Lindfors, Björn Skifs, Tomas Ledin, Loreen, Magnus Uggla och Peter Jöback.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia lÀmnade slottet i hÀst och vagn vid 14.30-tiden.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia lÀmnade slottet i hÀst och vagn vid 14.30-tiden.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!