Det är ett axplock i raden av nya lagar som träder i kraft nu vid halvårsskiftet.
Andra exempel är att de som ska göra högskoleprovet nu får kroppsvisiteras och att fler utredningar får genomföras när barn under 15 år misstänks för brott.
Att undersköterska blir skyddad yrkestitel, innebär att man, för att få kalla sig undersköterska, måste ha ett särskilt yrkesbevis som utfärdas av Socialstyrelsen.
Riktåldern för pension bestäms också till 67 år för år 2029, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029. Den innebär en rekommendation för när man ska ta ut pension för att få samma pension som tidigare generationer.
Riktåldern innebär också att den som är född 1963 eller senare kommer kunna ta ut allmän pension tidigast vid 64 års ålder.
Skärpta straff
Straffen skärps nu också för narkotikabrott. Tidigare begick köparen inte ett brott förrän drogerna togs emot. Nu räcker det med att ha beställt droger via sms för att påföljden ska bli böter eller ett halvårs fängelse.
Minimistraffet för försäljning av narkotika sätts nu till sex månaders fängelse.
Straffen skärps också för olaga tvång, grovt olaga hot och grov utpressning. Det blir dessutom olagligt att involvera personer under 18 år i brottslig verksamhet.
Från och med 1 juli behöver krogägare, nattklubbar och arrangörer av andra evenemang, till exempel marknader, inte ha införskaffat ett danstillstånd i förväg. De har tidigare varit oroliga att förlora sitt alkoholtillstånd om gäster spontandansat.
Den kritiserade lagen infördes under dansbandseran på 1950-talet och uppstod i ny form i samband med rejvens popularitet under 1990-talet.
Helt fritt fram att släppa loss och dansa blir det nu däremot inte. Lagen ersätts av en anmälningsskyldighet, som innebär rätt för gästerna att dansa, men bara så länge anordnaren anmäler till polis att dans kan förekomma.