Få fick ersättning för anmäld vaccinskada

Fram till årsskiftet hade Läkemedelsförsäkringen fått in 1 688 anmälningar om skador till följd av covidvaccin.
–50 fall är godkända och 644 är avböjda. 994 är fortfarande under utredning, säger vd Robert Ström till TT.

Om man får en skada efter covidvaccination vänder man sig till Läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.

Om man får en skada efter covidvaccination vänder man sig till Läkemedelsförsäkringen. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Läkemedel2022-01-10 06:09

De 644 anmälningar som hittills avböjts har oftast inte samband med vaccinationerna eller handlar om problem under en kortare tid, som exempelvis några dagars feber, enligt Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen.

– De vanligaste anmälningarna handlar om feber och ömhet i armen, men det ersätts inte om det är under 30 dagar. Vi får väldigt mycket jobb med sådana ansökningar, säger han.

Bland de 50 godkända fallen handlar det mestadels om hjärtmuskelinflammation (myokardit) och inflammation i hjärtsäcken (perikardit).

– Men jämfört med antalet vaccinerade är det otroligt få fall, säger Robert Ström.

De godkända fallen handlar även om andra problem som pågått mer än 30 dagar, såsom feber och andra besvär.

– Vi ser även blodproppar i kombination med en låg nivå av blodplättar (trombocytopeni), men det är också oerhört få fall.

Individuell bedömning

Vid varje enskild anmälan görs en utredning. Journaler tas in efter att fullmakt efterfrågats. Därefter görs en helhetsbedömning och man tittar även på hur bakgrunden ser ut.

– Vi har egna experter men vi lägger även ut det på medicinska rådgivare som är anställda av tredje part, säger Robert Ström.

Hur mycket som betalas ut i ersättning är en individuell bedömning och beror helt på konsekvenserna av skadan.

– Vi kan ersätta omkostnader på grund av skadan, ersätta invaliditet om det blir bestående men och sedan kan man få ersättning för förlorad arbetsinkomst om man inte kan arbeta vidare.

Ersättning från Läkemedelsförsäkringen kan man få även om man har andra försäkringar.

Hemförsäkring räcker inte

Trygg-Hansa har inga undantag för sjukdomar till följd av vaccin i sin sjuk- och olycksfallsförsäkring, heller inte i sin barnförsäkring eller i livförsäkringen.

– Skulle man få en sjukdom kopplat till vaccin skulle det anses som en försämring av hälsotillståndet, säger Lisa Halvorsen, produktspecialist för personförsäkringar.

Enbart en hemförsäkring räcker inte och det krävs att den tecknade försäkringen innehåller ett sjukdomsskydd.

– Har man en ren olycksfallsförsäkring så innehåller den inte något skydd för vaccinskador.

När en anmälan om att man drabbats av någon form av sjukdom kommit in gör Trygg-Hansa en bedömning och tittar på villkoren för att se om det är ersättningsbart.

– Det är inte lika viktigt för oss att bevisa att det handlar om vaccinet. Om vi däremot haft undantag så hade vi behövt utreda kopplingen.

Beloppet beror på försäkringen

Ersättning kan bli aktuell för exempelvis sjukhusvistelse, en permanent nedsatt funktionsförmåga eller arbetsoförmåga. Beloppet beror på vilken typ av försäkring som är tecknad och vilket försäkringsbelopp man valt.

– Om man avlider till följd av covid eller på grund av koppling till vaccinet så är det ersättningsbart i försäkringen.

Hos Folksam kan ersättning lämnas för följdsjukdomar och funktionsnedsättningar till följd av vaccinet om den drabbade har en sjuk- och olycksfallsförsäkring utan undantag.

"Sedan är varje ärende unikt och för att ta reda på exakt vad som gäller är det bra att kontakta oss på Folksam", skriver pressansvarige Marcus Haglund i ett mejl till TT.

Hos If Skadeförsäkring finns inte möjlighet till ersättning om man drabbas av ett försämrat hälsotillstånd på grund av vaccinet.

"Nej, biverkningar av vaccin täcks helt av läkemedelsförsäkringen", skriver kommunikationschef Kristian Hultqvist i ett mejl till TT.

Fakta: Ersättning vid skada av covidvaccin

Pfizers, Modernas och Astra Zenecas vaccin mot covid-19 omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Lagen om statlig ersättning för personskada orsakad av vaccin mot sjukdomen covid-19 trädde i kraft den 1 december 2021 och gäller även retroaktivt.

Läkemedelsförsäkringen ersätter för eventuella skador som orsakats av Pfizers och Astra Zenecas covidvaccin. Patientskada till följd av Modernas vaccin ersätts av Kammarkollegiet, statens försäkringsbolag.

Alla anmälningar görs hos Läkemedelsförsäkringen, som i sin tur vidarebefordrar Moderna-fallen till Kammarkollegiet för hantering.

Ersättning ska betalas ut för personskada som med övervägande sannolikhet har orsakats av godkänt vaccin mot covid-19, som har tillhandahållits i Sverige.

Källa: Läkemedelsförsäkringen/Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!