Nervös väntan på regn: "Stor oro"

Betesmarken är torr, djurfodret sinar och spannmålet växer inte som det ska. Första skörden blev dessutom bara hälften av vad lantbrukare Anita Persson räknat med. Nu väntar hon – och alla andra – på regn. –Det är en stor oro. Fortsätter det här kanske en del får gå ifrån sina lantbruk.

Torrt och 50 procent mindre skörd av första omgången vall hos lantbrukaren Anita Persson utanför Hörby i början på juni 2023.

Torrt och 50 procent mindre skörd av första omgången vall hos lantbrukaren Anita Persson utanför Hörby i början på juni 2023.

Foto: Johan Nilsson/TT

Lantbruk2023-06-11 06:00

Marken dammar i torkan och vallen – det som ska bli djurfoder – är missväxt. Utan regn blev förstaskörden av vall i slutet av maj långtifrån lyckad, berättar Anita Persson som bedriver lantbruk med köttdjur och odling av vall, raps och spannmål utanför skånska Hörby.

– Förstaskörden är ju viktig. Det räddade 2018, att vi hade just en bra förstaskörd. Nu är den dålig, vi fick bara 50 procent. Så vi kan ju bara hoppas på att det blir regn.

Handlar om djuren

En av hennes betesmarker för köttkorna är redan nerbetad, brun och torr. Den kan bli aktuell som grönbete tidigast i höst igen, berättar Anita Persson.

– Vi kommer att få beta en del av kommunens mark, deras grönområden.

Situationen i ån intill åkern oroar också. Vattennivån är för låg.

– Grundvattnet sjunker ju. Då kan man tycka att "varför ska lantbrukaren bevattna när jag inte få fylla min pool?". Men det handlar ju om djuren, förklarar Anita Persson och skakar uppgivet på huvudet.

– Det är vatten till djuren och foder till djuren.

TT: Vilka strategier har du om torkan fortsätter i sommar?

– Dels har vi försökt hitta alternativ till gräs, eventuellt ska vi ta spannmål till foder. Sedan har vi överlagrat en del foder. Och så får vi hoppas på regn och en bra andra och tredje vallskörd, svarar hon.

I annat fall kommer det inte att finnas tillräckligt med foder till korna i sommar.

– Men det är det ingen som har.

Malt till öl – eller foder?

Kornfältet bortanför kohagen vajar i brisen – men är glest och spannmålets stjälkar är inte så långa i år. Här växer maltkorn som såddes i april. Malten ska bli öl och skörden är redan kontrakterad till ett spannmålsföretag. Men problemen hopar sig i junitorkan.

– Ni ser att det är ganska glest och inte så högt heller. Det går redan i ax!

Anita Persson står nu i valet och kvalet att låta spannmålet bli till foder istället.

– Om vi behöver mer foder finns möjlighet att ensilera det här nu. Men då blir det inget malt till öl – och hur funkar det då med mitt kontrakt? frågar hon sig.

– Jag kanske får ta den smällen ekonomiskt, så att djuren får foder.

När kommer regnet?

Ingen vet. Anita Persson följer väderprognoserna tre gånger om dagen.

– De tio närmaste dygnen blir det inget regn i alla fall, säger hon.

– Men om regnet kommer till midsommar, eller strax efter, tror jag att många kan klara det.

Snustorr betesmark hos lantbrukaren Anita Persson utanför Hörby i början av juni.
Snustorr betesmark hos lantbrukaren Anita Persson utanför Hörby i början av juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!