Få kaffeprodukter med för mycket akrylamid

Tre av 29 producenter överstiger åtgärdsgränsen för mängden akrylamid i kaffe.

Mörkrostat kaffe innehåller en mindre mängd akrylamid än ljusrostat, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.

Mörkrostat kaffe innehåller en mindre mängd akrylamid än ljusrostat, enligt Livsmedelsverket. Arkivbild.

Foto: Antonio Guillem/Shutterstock

Livsmedel2022-11-12 02:06

Det framkommer i en analys som Livsmedelsverket har genomfört.

Ett antal kommuner deltog frivilligt i kontrollprojektet. Resultatet visar att fyra prover överstiger åtgärdsgränsen för akrylamid i rostat kaffe på 400 mikrogram per kilo.

Men ett av dessa prov består av snabbkaffe, vilket har en högre åtgärdsgräns på 850 mikrogram per kilo – eftersom snabbkaffe är mer koncentrerat än kaffebönor. En kopp snabbkaffe ger ungefär lika mycket akrylamid som det vanliga bryggkaffet.

Livsmedelsverkets generella råd är att vara varsam med att rosta mat för länge. Men för kaffe gäller det motsatta: mörkrostat kaffe innehåller mindre mängd akrylamid än ljusrostat.

En hög dos av akrylamid under en längre tid kan öka risken för cancer. Akrylamid bildas när mat hettas upp genom till exempel rostning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!