Felmärkt starköl och farligt snus – rekord i missar

Farligt snus, salmonella – och starköl felmärkt som alkoholfri öl. 2024 ser ut att bli ett rekordår för antalet återkallanden av livsmedelsprodukter.

Scans grillkorv var en av livsmedelsprodukterna som återkallades under 2024. Arkivbild.

Scans grillkorv var en av livsmedelsprodukterna som återkallades under 2024. Arkivbild.

Foto: Sören Andersson/TT

Livsmedel2024-12-22 08:10

Listeria i ost. Främmande föremål i chorizokorven. Salmonella i köttfärs. Plastbitar i tropisk juice. Metallbitar i kakor. E-coli i vitlökskorv. Glasbitar i honung.

Konsumentintresset för återkallade varor är stort – och ett av de vanligaste sätten för producenterna att nå ut med information är via Livsmedelsverkets hemsida.

Årets lista – som baseras på företagens frivilliga rapportering till Livsmedelsverket – innehåller 63 återkallelser gjorda fram till och med den sista oktober.

Det är lika många som 2023 då rekordmånga återkallelser rapporterades till Livsmedelsverket.

– Sen tillkommer det ju några fler innan året är slut så det lär bli ett riktigt rekordår, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Felmärkt öl

Enligt Mats Lindblad handlar återkallanden vanligtvis om att bakterier som listeria eller salmonella har upptäckts. Det kan också handla om att plast eller glas har hittats i produkten eller att någon allergen inte finns med på innehållsdeklarationen.

Samtidigt finns sällsyntare fall där starköl felmärkts som alkoholfri öl.

Bland de varor som kommer att tillkomma på listan hittas bland annat portionssnus som i december kallades tillbaka på grund av för höga värden av det cancerframkallande ämnet bens(a)pyren.

Företagens skyldighet

Samtidigt bör den stora mängden återkallanden ses som ett bra tecken eftersom det innebär att livsmedelsproducenten har utfört sina rutinkontroller och anmält uppkomna säkerhetsrisker.

– Om ett företag upptäcker en fara i ett livsmedel eller i en produkt är det första steget att dra tillbaka produkten. Har produkten nått ut till konsumenter ska företaget gå ut med någon form av återkallelse som når konsumenterna, säger Mats Lindblad.

Att dra tillbaka produkter och informera konsumenterna är företagens skyldighet.

– Skulle inte det efterlevas finns det möjlighet för kontrollmyndigheter att fatta beslut om återkallanden, säger Mats Lindblad.

Fakta: Återkallade livsmedel

Via Livsmedelsverkets hemsida kan företag sprida information om sina återkallade varor. Hur många företag som väljer att inte blanda in Livsmedelsverket för att nå ut med information till allmänheten är oklart – listen över återkallade varor är därför inte heltäckande.

Återkallade varor via Livsmedelsverket:

2015: 39 stycken

2016: 56

2017: 42

2018: 50

2019: 46

2020: 43

2021: 60

2022: 43

2023: 63

2024: 63 (fram till och med siste oktober)

Varor som kallats tillbaka under 2024 (urval):

Scan: Klassisk grillkorv som kan innehålla listeria.

Tulip: Kalkonbacon på grund av salmonella.

Ica: Gorgonzola piccante som kan innehålla listeria.

Nils Oscar: Starköl felmärkt som alkoholfri öl.

Granit: Original White Portion Large på grund av för höga halter av det cancerframkallande ämnet bens(a)pyren.

Källa: Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!