Laga mat på rester, planera måltider och skriva listor inför veckohandlingarna är en bra början för att minska på matsvinnet, men det finns ytterligare knep att ta till.
Ur ett ekonomiskt perspektiv kan det kännas genialiskt att handla med storköpsrabatt eller leta efter råvaror som har röda prislappar. Men även om det är lockande att handla billigt ska maten fortfarande ätas upp.
– Att handla två pastapaket för att få lite rabatt är sällan ett problem då pasta håller länge, men när det gäller färskvaror ska man ta en funderare om man verkligen kommer att äta två gurkor på tre dagar, säger Helén Williams, doktor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.
Undvik fällor
Matsvinn är mat som går att äta – men som av olika anledningar slängs eller hälls ut i vasken. En ny rapport av Livsmedelsverket visar att frukt och grönt samt bröd och brödprodukter är något som ofta hamnar i soporna i svenska hushåll.
Det är en sak att inte handla mängder av gurkor, men att göra smarta val vid köp av frukt och grönt kan vara avgörande för matens livslängd i kylskåpet.
En strategi är att köpa salladshuvud i stället för sallad i påse då det sistnämnda oftast har kortare bäst-före-datum när påsen väl är öppnad.
– Men det viktigaste av allt är att salladen äts upp. Det spelar ingen roll om en isbergssallad ligger där i kylen och ingen äter den, säger Helén Williams.
Storpacks-fällan
Likt storköpsrabatten och röda prislappar är det även lätt hänt att hamna i fallgropen av jämförelsepriser, som att köpa storpack i stället för flera små. Om de stora paketen inte utnyttjas och i stället hamnar i soporna ger prisskillnaden ingen effekt.
– Det finns mer mat i de stora förpackningarna än vad majoriteten av hushållen behöver. I hälften av de svenska hushållen bor det en till två personer. Det är sällan ensamboende behöver 500 gram smör, säger Williams.
Helén Williams menar att konsumenter är måna om att köpa billig mat, men inte är lika brydda när den väl behöver slängas.
– Bröd som har blivit mögligt eller mjölk som har surnat är för många bara en dålig produkt. Två dagar tidigare hade de haft ett värde. Vi värdesätter inte maten då det finns så stora volymer av allt.
Under pandemin fick fler upp ögonen för att odla egna grönsaker. Det är ett sätt att få perspektiv på hur svårt det är och hur mycket tid som krävs för att få fram de där tomaterna, enligt Williams.