Europeisk vandringsgräshoppa beskrevs av Carl von Linné redan 1758. Drygt 260 år senare är den nu på väg att hoppa upp på tallriken.
EU-kommissionen har nämligen godkänt att denna gräshoppsart börjar säljas som livsmedel.
– Vi har ju varit med och röstat igenom det här som medlemsland och Europeiska säkerhetsmyndigheten har gått igenom datan så vi litar helt och fullt på det här, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.
Svårt för nya livsmedel
Beslutet innebär att det företag som skickade in ansökan kommer att få ensamrätt på försäljningen av gräshoppan i fem år.
TT: Betyder då detta att gemene svensk inom en snar framtid kommer att servera gräshoppa till söndagsmiddagen?
– Om man får låta historien vara vägledande är svaret nej, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap och expert på matkultur och måltidshistoria vid SLU Future Food.
Han pekar på att det rent historiskt har varit svårt att lansera ett helt nytt livsmedel på marknaden och drar paralleller till när potatisen skulle introduceras för en milt sagt skeptisk svensk publik på 1700-talet. Först omkring 80 år efter premiären blev potatisen accepterad.
Ofta kräver ett nytt livsmedel flera introduktioner för att slå igenom, enligt Tellström.
– Ett sånt exempel är fullkornspasta. Det lanserades på 90-talet men det var först efter tredje lanseringen då man hade gjort om både förpackningen, tilltalet och reklamen och la fokus på hälsofördelar som man lyckades.
Finns allergirisk
För den som är sugen på att få sig lite gräshoppor till livs gäller det att man är medveten om att det finns allergirisker.
– Om man är allergisk mot skaldjur eller dammkvalster finns det en ganska stor risk att man kan få allergiska reaktioner även mot de här arterna, säger Astrid Walles Granberg, och syftar både på Europeisk gräshoppa och övriga insekter som säljs som livsmedel inom EU.