All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70 grader. Om man vill äta kylda ätfärdiga livsmedel utan att värma dem kan följande råd minska risken att bli sjuk:
Kylskåpet: Förvara kylvaror kallt, ha 4 grader Celsius i kylskåpet.
Skivat köttpålägg och paté: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.
Hemgjord sushi/sashimi: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.
Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.
Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.
Undvik dessa livsmedel:
Opastöriserad mjölk, färskostar gjorda på opastöriserad mjölk, mögel- och kittostar, kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.
Källa: Livsmedelsverket