Till dess att smittkällan har hittats uppmanar myndigheten personer i riskgrupp – gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar – att ha extra koll på vad man stoppar i sig.
I nuläget misstänker Livsmedelsverket att vakuumförpackad kallrökt lax har orsakat utbrottet.
Andra produkter som kan innehålla bakterien är skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk.
"Vissa livsmedel såsom mögelostar bör undvikas helt, medan andra livsmedel till exempel kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum", säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Personer som inte tillhör någon riskgrupp märker ofta inte av bakterien listeria monocytogenes alls. För andra kan den ge olika symtom, allt från magproblem och influensaliknande symtom till allvarliga tillstånd, som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.