Verkets siffror visar att svensken i genomsnitt drack 160 liter per år 1980. De preliminära siffrorna för 2021 pekar på ett mjölkdrickande i storleken 63 liter per år – en minskning med drygt 60 procent.
För färska grönsaker har konsumtionsutvecklingen varit den motsatta. I fjol åt svensken i genomsnitt 47 kilo per år, mer än dubbelt så mycket som 1980. När det gäller frukt handlar det främst om en förändring av vanor: tidigare var vi i första hand ett äpple- och päronätande folk – men numera väljer vi oftare bananer och andra mer exotiska frukter.
Äpple- och päronkonsumtionen har nästan halverats sedan 1980, medan konsumtionen i kategorin bananer, meloner har mer än dubblerats – från 9,2 kilo till 25,6 kilo per person och år.
En annan anmärkningsvärd ökning är köttkonsumtionen, som har ökat med 75 procent till i genomsnitt 48,2 kilo per person och år.