Livsmedelsverket har analyserat hur mycket salt som luncher från butiker, snabbmatsställen och restauranger innehåller. Den största boven är snabbmaten som innehöll 5,4 gram salt per portion. Jämförelsevis är rekommendationen att man äter sex gram salt per dag, enligt myndigheten.
"Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag", säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
En färdigrätt från en butik innehåller 3,2 gram salt och restauranglunchen 4,8 gram i genomsnitt enligt myndigheten.
Framför allt kommer det salt vi får i oss från ost, bröd, kött- och charkprodukter, såser, soppor, färdigrätter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat.