Bäst före-datumet för ägg är sedan tidigare upp till 28 dagar men livsmedelsbutikerna har bara fått sälja dem i 21 dagar efter värpning.
Nu ändras det. De nya regler som trädde i kraft i torsdags ger butikerna möjlighet att sälja äggen under hela den 28 dagar långa perioden. Förhoppningen är att den extra veckan ska minska svinnet.
"Det här är EU-regler som Sverige och Livsmedelsverket länge arbetat för att ändra på. Det gör stor skillnad när butikerna inte längre måste slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-dagen", säger Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Ägg som förvaras kallt är dessutom ätbara även långt efter att bäst före-dagen passerats, påpekar Livsmedelsverket. Bäst före-datumet är satt utifrån att äggförpackningen förvaras i rumstemperatur. Råa ägg som står i kylskåp i runt 4 grader kan hålla i ytterligare flera veckor.