Populära pinnarna fortfarande slut

Ända sedan i somras har det gapat tomt på många hyllor där salta pinnar brukar stå. Och väntan är inte över, längtansfulla kunder kan få vänta till efter nyår på det klassiska tilltugget.

Hos flera av de stora livsmedelskedjorna är det ödsligt på hyllan där salta pinnar brukar ligga.

Hos flera av de stora livsmedelskedjorna är det ödsligt på hyllan där salta pinnar brukar ligga.

Foto: Petra Hedbom/TT

Livsmedel2022-10-21 19:33

Flera av de stora butikskedjor som TT har pratat med uppger att det råder fortsatt brist på salta pinnar.

Redan i juli kom de första rapporterna om att flera svenska butiker hade slut på det klassiska tilltugget. Och läget är inte bättre nu. Från Coop och ICA uppger man att varan fortfarande saknas och att de inte har prognos för när de kan komma åter. Deras leverantörer kan helt enkelt inte leverera de krispiga pinnarna.

– Det stämmer att det gapar tomt på hyllorna för salta pinnar. Den senaste rapporten som vi har fått är att planerad leverans är i januari 2023, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige som bland annat äger OLW.

Enligt de som TT varit i kontakt med finns inget enkelt svar på varför just salta pinnar inte kunnat tillverkas i samma utsträckning som vanligt. Beskeden från leverantörerna är gaska diffusa. Orsaker som nämns är pandemin och brist på råvaror och förpackningar till följd av kriget i Ukraina.

Salta pinnar som säljs i Sverige tillverkas nästan uteslutande i andra länder, bland annat i Österrike och Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!