Så nyttig är maten i prepperförrådet nu

Pandemin och krigsutbrottet i Ukraina fick svenskarna att hamstra konserver och torrvaror. Men hur ätbar är den maten nu när det gått några år?

Hur nyttig är maten vi hamstrade under coronapandemin nu? Arkivbild.

Hur nyttig är maten vi hamstrade under coronapandemin nu? Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Livsmedel2023-10-22 22:55

Raviolin och fiskbullarna gick ut i fjol, pastapaketen är dammiga. Lika bra att kasta, eller? Nej, maten vi bunkrade för några år sedan går för det mesta fortfarande bra att äta.

Först och främst ska man inte stirra sig blind på bäst före-datum, förklarar Jonas Toljander, som är risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

– Det har inget att göra med om maten går att äta eller inte, utan är mer en kvalitetsmärkning från tillverkaren. Fram till det datumet kan du förvänta dig att produkten behåller sin ursprungliga kvalitet, med smak, lukt, färg och konsistens.

– Men konserver och torrvaror kan vara ätliga många år efter bäst före-datum.

Det är inte heller farligt att äta mat ur en bucklig konservburk så länge den är tät. Men om den är otät kan det ha växt bakterier i den, eller ha kommit in syre som gjort att tenn löst ut från insidan vilket kan ge magbesvär.

Kan härskna

Precis som för annan mat är det titta, lukta, smaka som gäller. Men det kan hända att maten smakar illa även om det inte direkt är farlig att äta. Fett i kött kan härskna, även om det ligger i en konservburk eller i frysen.

– Det är inte en mikrobiologisk process utan en kemisk process och gör att det smakar illa. Då kan man ju låta bli att äta det.

Utöver konserver och torrvaror brukar saft och sylt också ha lång hållbarhet.

– Köpekonserver håller väldigt länge, även hemgjorda konserver kan hålla länge om man har gjort dem på rätt sätt.

Jonas Toljander understryker att det är viktigt att man följer beprövade recept när man gör egna inläggningar. Nyligen uppmärksammade Livsmedelsverket att det på nätet finns flera recept på oljeinläggningar som kan orsaka den livshotande förgiftningen botulism.

Fråga om förvaring

Vissa varor har i det närmaste obegränsad hållbarhet, till exempel honung och torr pasta. Men det är också en fråga om hur man förvarar matvarorna.

– För många konserver och torrvaror kan man förlänga hållbarheten om man håller dem torrt och svalt. Då håller de bättre än om det är fuktigt och varmt.

Ett generellt råd för att hålla maten i prepperförrådet uppdaterad är annars att köpa sånt du äter i vanliga fall så att du kan rotera varorna.

– Då kan du använda det du har. Du tar de äldsta konserverna först och fyller på med nya från affären.

Fakta: Preppermaten

Samhället förutsätter att var och en ska klara sig själva under en vecka om det uppstår en kris i samhället.

MSB råder svenskarna att ha hållbar mat som kan tillagas snabbt. Bland annat potatis, kål och morötter, ägg, snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver, färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!