Seg start pÄ jordgubbssÀsongen

Årets jordgubbssĂ€song startar trögt efter den ovanligt kyliga vĂ„ren. Än sĂ„ lĂ€nge finns bara svenska jordgubbar frĂ„n vĂ€xthus och tunnelodling ute i butikerna. Först till nationaldagen kan vi rĂ€kna med lite större mĂ€ngder frĂ„n frilandsodlingen.

Jordgubbarna pÄ friland lÄter vÀnta pÄ sig lite mer Àn vanligt pÄ grund av den kalla vÄren. Arkivbild.

Jordgubbarna pÄ friland lÄter vÀnta pÄ sig lite mer Àn vanligt pÄ grund av den kalla vÄren. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Livsmedel2021-05-27 19:08

– Det börjar sĂ€kert tio dagar senare Ă€n vanligt. Hos de stora odlarna i SkĂ„ne börjar man inte plocka rejĂ€lt pĂ„ friland förrĂ€n nĂ€sta vecka, sĂ€ger bĂ€rkonsult Magnus Engstedt, som i tjĂ€nsten brukar kuska runt mellan olika svenska bĂ€rodlingar.

Men trots att det bara Àr en mÄnad kvar till midsommar gÄr det inte att förutspÄ vad den sena starten kommer att fÄ för effekter dÄ. Allt beror pÄ vÀdret.

– Om vi fĂ„r tre veckors vĂ€rmebölja nu sĂ„ förĂ€ndras allt. Och tvĂ€rtom, det hĂ€r vĂ€dret kan fortsĂ€tta och dĂ„ kommer det att bli brist, sĂ€ger Magnus Engstedt.

Brist i fjol

Förra Äret var en liten prövning för jordgubbsÀlskarna, eftersom kraftig nattfrost i södra Sverige i början av maj slog ut mÄnga plantor, vilket gav brist och höga priser.

Inför Ärets sÀsong har mycket pekat Ät rÀtt hÄll: Under den viktiga perioden i slutet av förra sommaren och början av hösten nÀr blomanlagen bildades var vÀdret gynnsamt. Vintern har bitvis varit kall, men det har inte varit sÄ tvÀra kast.

– Det har varit ovanligt snĂ€llt. Det har inte varit nĂ„got extremt utan det har tuffat pĂ„, förutom att det Ă€r lite lĂ„ngsamt, sĂ€ger bĂ€rrĂ„dgivare Thilda HĂ„kansson.

Hos jordgubbsodlaren Johan Wirbladh utanför Kalmar Àr det bara i tunnlarna det gÄr att hitta röda bÀr. Ute pÄ fÀlten lyser det inte rött nÄgonstans Ànnu, rapporterar P4 Kalmar.

– Det har blommat jĂ€ttelĂ€nge. Det Ă€r pĂ„ grund av den hĂ€r utdragna, kyliga vĂ„ren, sĂ€ger Johan Wirbladh till radion.

Ingen midsommaroro

Lite lÀngre söderut, i skÄnska Bromölla, driver Karl-Gustav Paulsson en av Sveriges största jordgubbsodlingar. Han instÀmmer i att starten pÄ sÀsongen Àr seg, men han Àr inte det minsta orolig inför den viktiga midsommarveckan.

– Nej, det tar ju 30 dagar frĂ„n blomma till jordgubbe och nu Ă€r det i full blom, sĂ„ det ser ganska hoppfullt ut, sĂ€ger han till TT.

DĂ„ kom den till Sverige

Jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet och kallades först för ananassmultron, pÄ grund av sitt latinska namn Fragaria x ananassa.

Jordgubben Àr frÄn början en korsning av tvÄ olika sorters smultron: scharlakanssmultronet frÄn Nordamerika och jÀttesmultronet frÄn Chile.

Korsningen uppstod i Frankrike. Sedan dess har ett omfattande förÀdlingsarbete lett fram till större, friskare och fastare bÀr.

KÀlla: BÀrfrÀmjandet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!