Svenskt system för spårbarhet av fisk brister

Statskontoret ser stora brister i det system som Havs- och vattenmyndigheten (HaV) tagit fram för att leva upp till EU:s regelverk för spårbarhet av fisk.
–Spårbarhetssystemet är inte ändamålsenligt i förhållande till syftet, säger Sara Berglund, utredare på Statskontoret, till TT.

Havs- och vattenmyndighetens system för att säkerställa spårbarhet av fisk har stora brister, anser Statskontoret. Arkivbild.

Havs- och vattenmyndighetens system för att säkerställa spårbarhet av fisk har stora brister, anser Statskontoret. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Livsmedel2021-09-28 18:50

Syftet är att leva upp till EU:s spårbarhetsbestämmelser. Ett av de viktigaste målen är att upprätta ett system som säkerställer att fiskeri- och vattenbruksprodukter kan spåras tillbaka och kontrolleras från trål till tallrik.

Bestämmelserna syftar till att undvika överfiskning av haven.

Men HaV:s system kan inte säkerställa spårbarhet av fisk, anser Statskontoret. Vidare pekar myndigheten på svårigheter som systemet medför och som drabbar företagen.

– Det medför en hel del manuell hantering. Sedan passar det inte heller ihop med hur företagen själva arbetar med spårbarhet, säger Berglund.

Olika format

Alla företag som ska rapportera i systemet rapporterar inte, vilket gör att spårbarhet inte alltid kan säkerställas, säger Berglund.

– I praktiken bryts spårbarhetskedjor i spårbarhetssystemet, och det beror delvis på att företagen får använda olika format när de rapporterar.

Många av spårbarhetskraven för fisk som regleras av EU är samma eller liknande som de spårbarhetskrav som finns i livsmedelslagstiftningen.

– HaV har skapat ett parallellt system som inte är kopplat till hur företagen jobbar med spårbarhet eller hur myndigheter kontrollerar att livsmedelslagstiftningen efterlevs.

Minskat system

Därför föreslår Statskontoret att systemet minskas i omfattning och att ett samarbete mellan HaV och Livsmedelsverket upprättas.

– Det första steget i HaV:s spårbarhetssystem ska finnas kvar. Det gäller från att fisken landas till första försäljningen. I resten av spårbarhetskedjan föreslår vi att företagen arbetar mer som de gör på livsmedelsområdet, Säger Sara Berglund.

Företagen har sina egna system för att säkerställa spårbarhet, vilka sedan kontrolleras av Livsmedelsverket och kommunerna.

– Vi föreslår en liknande ordning för att leva upp till de här kraven i stället för att ha ett parallellt system, säger Berglund.

Fakta: EU:s kontrollsystem för fiskeri

Genom förordningen (EG) nummer 1224/2009 upprättas ett system för kontroll, inspektion och verkställighet av bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken från de nationella myndigheternas sida.

De viktigaste målen för kontrollsystemet är:

Att säkerställa att endast tillåtna mängder fisk fångas.

Att samla in nödvändiga uppgifter för att hantera fiskemöjligheter.

Att klargöra EU-ländernas och EU-kommissionens roller.

Att se till att reglerna tillämpas för alla fiskare på samma sätt och med samma sanktioner i hela EU.

Att säkerställa att fiskeri- och vattenbruksprodukter kan spåras tillbaka och kontrolleras i hela försörjningskedjan, från nät till tallrik.

Källa: EUR-lex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!