26/3: Rika fattiga nudlar

Äggnudlar har fått stämpeln "fattig studentmat". Men i rätt sammanhang och med goda tillbehör kan de bli rena festmaten.

Nudlar, svamp och aubergine i en smakfull och snabblagad wok.

Nudlar, svamp och aubergine i en smakfull och snabblagad wok.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-03-26 09:35

Wok med nudlar, svamp och aubergine

För 4 personer, 25 minuter

250 g torkade äggnudlar

200 g färska champinjoner

2 normalstora auberginer

2 dl strimlad purjolök

2 vitlöksklyftor

1 tsk brunt farinsocker

1 msk soja

1 tsk vitvinsvinäger

3 msk rapsolja

3 dl vatten

1 msk konc. grönsaksfond

salt och peppar

thaibasilika

Gör så här:

1. Skär champinjoner och auberginer i bitar. Strimla purjolöken. Blanda allt i en skål, riv över vitlöken och blanda i farinsocker, soja, vinäger och hälften av oljan. Låt blandningen stå och dra i 10 minuter.

2. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i nudlarna. Dra kastrullen från värmen och låt dra i 2 minuter. Låt rinna av i durkslag.

3. Hetta upp en stor stekpanna. Stek nudlarna i resterande olja i en minut. Vänd ned grönsakerna och woka ett par minuter under omrörning. Avsluta med vatten och fond. Koka samman någon minut och smaka av med salt och peppar. Fördela i portionsskålar och toppa med thaibasilika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!