Lättrökt laxpudding
För 4 personer, 1 1/2 timme
500 g färsk lax
100 g kallrökt lax
1 gul lök
600 g kall, kokt potatis av fast sort
3 msk hackad dill
3 ägg
2 dl mjölk, 3 procent
1 dl matlagningsgrädde, 15 procent
salt och vitpeppar
smör
Att äta till:
75 g smält smör
citron
Gör så här:
1. Skiva den färska laxen i tunna skivor, strö över 1 1/2 tesked salt, och låt den dra 30 minuter i kylskåp. Skiva potatisen tunt. Skala och strimla löken, och stek i smör, så att den blir blank utan att få färg.
2. Smöra en ugnsfast form och varva potatis, saltad lax, rökt lax, lök och dill i tre lager. Peppra lätt mellan varje lager.
3. Vispa samman ägg, mjölk och matlagningsgrädde i en skål. Slå blandningen över laxlagren. Ruska formen lätt så smeten rinner ned i puddingen. Grädda cirka 40 minuter i ugnen på 200 grader. Ta ut och låt den sätta sig en stund. Servera med skirat smör och citron.