Afrikansk fisk med apelsin
För 4 personer, 45 minuter
700 g kummelfilé alt. torsk eller kolja
2 msk olivolja
1 påse flagad mandel, 50 g
1 krm kanel
1 krm kryddpeppar
1 krm muskotnöt
1 krm spiskummin
salt och vitpeppar
rikligt med bladpersilja
Att äta till:
2 apelsiner
1–2 burkar kikärter
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk mynta
Gör så här:
1. Dela fisken i portionsbitar. Värm en matsked av oljan i stekpanna och rosta mandelspånen lätt. Passa noga, här går det fort mellan vacker färg och bränt. Ta upp mandeln.
2. Värm den andra matskeden olja i pannan och rör i kanel, kryddpeppar, muskotnöt och spiskummin. Lägg fiskbitarna tätt i kastrull eller form som tål ugnsvärme. Fördela mandeln över och avsluta med kryddoljan, salt och vitpeppar. Täck formen med lock eller folie, och sätt in i ugnen på 200 grader i 35 minuter. Ta ut och ös fisken med vätskan. Garnera med bladpersilja och apelsinklyftor.
3. Spola av kikärtor med kallt vatten. Koka upp nytt vatten med en tärning grönsaksbuljong. Lägg i kikärtorna och låt bli varma. Sila av vätskan och blanda med en matsked finhackad färsk mynta.