Äkta rhode island

Tore Wretman gav den kalla såsen rhode island sitt namn. I dag görs den ofta på majonnäs, ketchup och vatten. Här blir det sallad med originalet.

Räksallad med en äkta rhode island-dressing är namnet till trots en helsvensk skapelse.

Räksallad med en äkta rhode island-dressing är namnet till trots en helsvensk skapelse.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-07-17 09:35

Räksallad med äkta rhode island-dressing

För 4 personer, 30 minuter

Till dressingen:

2 äggulor

2 tsk ljus, fransk senap

1 tsk vitvinsvinäger

3 dl rapsolja

1 uns cayennepeppar

1 nypa salt

4 msk chilisås på tomatgrund

2 msk mycket finhackad röd paprika

2 msk madeira

Till salladen:

400 g skalade räkor

1 litet huvud isbergssallad

2 tomater

1 bit gurka

2 hårdkokta ägg

12 kokta, vita sparrisar

1 citron

dill

Att äta till:

rostat bröd

Gör så här:

1. Separera äggen. Lägg äggulorna i vispvänlig skål och med fransk senap och vinäger. Vispa till en fluffig smet. Tillsätt oljan i omgångar, först droppvis, senare i fin stråle, allt under ständig vispning. Smaksätt med cayennepeppar och salt.

2. Rör ned chilisås, mycket finhackad röd paprika (gärna körd till puré i mixer) och madeira.

3. Riv salladen grovt och fördela i portionsskålar. Toppa med bitar av tomat, gurka och vit sparris. Fördela räkorna och ringla över lite dressing. Garnera med hårdkokt ägg, citron, dill och rostat bröd skuret i trekanter. Servera resten av dressingen i skål vid sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!