Äldre mer sugna på att åka utomlands

Sex av tio svarande kommer att tillbringa semestern hemma i den ordinarie bostaden. Samtidigt är 50-64-åringar något mer sugna på att resa utomlands än vad övriga grupper är, enligt en ny Novusmätning.

Semester hemma i stugan eller permanentbostaden ser ut att bli så många svenskar tillbringar sin sommar. Arkivbild.

Semester hemma i stugan eller permanentbostaden ser ut att bli så många svenskar tillbringar sin sommar. Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Livsstil & fritid2020-06-18 19:25

Ett normalt år hade nästan varannan svensk rest utomlands men i år tänker knappt en av tio lämna landet, enligt en Novusundersökning som beställts av Landshypotek Bank.

Av 1 111 svarande i webbaserade intervjuer framgår att hemmasemester, eller hemester, kommer att vara populärt i år. Svarande mellan 18 och 29 år planerar i något högre grad (68 procent) för en semester i permanentbostaden än snittet (59 procent).

50-64-åringarna verkar något mer sugna än snittet på att resa utomlands, 11 procent jämfört med 8 procent.

Undersökningen genomfördes den 14–19 maj, alltså innan utrikesdepartementet meddelade lättnader i reseavrådan för tio europeiska länder.

"Samtidigt som det finns stora utmaningar dessa tider så finns det också möjligheter i att fler får upp ögonen för allt fantastiskt att upptäcka lokalt och sådant man kan passa på att fixa i bostaden och trädgården", säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank, enligt ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!