Auktionsfynd är Kristins passion

Att handla på auktion är både skattjakt och tävling. Först gäller det att hitta just det man har letat efter, sedan ska man vinna en budgivning också. –Auktioner är vår tids guldletande, säger entusiasten Kristin Ardei.

Att handla på auktion är ett annorlunda sätt att handla saker till hemmet på. Det finns ett kittlande jakt- och tävlingsmoment som gör det spännande, tycker Kristin Ardei.

Att handla på auktion är ett annorlunda sätt att handla saker till hemmet på. Det finns ett kittlande jakt- och tävlingsmoment som gör det spännande, tycker Kristin Ardei.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Livsstil & fritid2020-04-13 08:25

Dagens vurm för återbruk, loppis och vintage har gett auktionen ett uppsving. Det är kanske inte lika effektivt som att åka till ett möbelvaruhus när man behöver något, men väldigt mycket roligare. Dessutom går det att skaffa riktigt personliga prylar av hög kvalité till hemmet.

–  Saker som säljs har ju valts ut och värderats, vilket borgar för kvalitet. Dessutom bär de ofta på en spännande historia och har en slags själ, säger Kristin Ardei.

Till vardags är hon enhetschef inom psykiatrin, men hon har ett stort intresse för retrodesign och är en hängiven samlare av framför allt 1950- och -60-talsporslin och föremål från den tiden.

–  Det är en slags passion. Jag både köper och säljer på auktioner. Det är en stor del i mitt samlande.

Brinner för porslin

Det finns flera olika slags auktioner: auktionshusens slagauktioner, folkliga gårdsauktioner och så nätauktionerna.

–  Jag älskar riktiga auktioner – särskilt på sommaren. Upplevelsen blir större, men det enorma utbudet på nätet är också fantastiskt, säger Kristin Ardei.

För henne blir det många surfstunder på läsplattan.

–  Jag kan ta upp den när jag har några minuter över. Alla i min familj vet att vi sitter ihop, paddan med rött fodral och jag.

På den skannar hon av auktionssajterna på spännande föremål.

–  Porslin är ju min stora grej. Men jag samlar också på Lisa Larsons ABC-flickor och färgstarka glasvaser från danska Holmegaard.

När det gäller nätauktioner råder Kristin Ardei att man läser på om villkoren. Det tillkommer alltid avgifter på själva köpet. Är reglerna svåra att förstår tycker hon att man ska ringa upp firman.

Är man på en slagauktion gäller det att undersöka sakerna noga på visningen. Lägg på minnet vilka grejer du vill buda på och hur mycket du kan tänka dig att lägga. Kom ihåg att du sätter värdet, påminner Kristin.

–  Sedan gäller det att vara på hugget. Var inte rädd för att ge dig in i leken. Ibland får man tampas med någon annan köpare. Då blir det en balansgång mellan att stå på sig och att hålla huvudet kallt.

Sälja vidare

Det är lätt att dras med av stämningen och tävlingsmomentet. Plötsligt blir den där vasen extra åtråvärd bara för att någon annan också vill ha den.

–  Man måste våga säga nej också, trots att man kan känna hur hela publiken vill se kampen fortsätta, säger hon och skrattar.

Hennes bästa auktionsfynd var när hon ropade in en lampa för en hundring på en auktion i Norrtälje.

–  Jag tyckte att den såg intressant ut och jag kände igen den. Det visade sig att den var från Svenskt Tenn. Jag sålde den vidare vid ett senare tillfälle för 3 000 kronor.

Många känner sig lite blyga för att handla på de etablerade och lite exklusiva auktionshusen som finns i våra större städer. Men det behöver man inte, försäkrar Malou Haglund, som arbetar med hemvärdering på Bukowskis Auktionshus. De har sex slagauktioner om året.

–  Om inte annat kan man komma och titta när vi har visningar inför auktionerna. De är öppna i en vecka och är ett ypperligt tillfälle att titta på fantastisk konst, designföremål, smycken och möbler, säger hon.

Delta på distans

Det finns flera sätt att delta i själva budgivningen. Man registrerar sig innan och får en nummerspade.

–  Det kan man göra på plats. Det är ju för att vi ska veta vem som har ropat in vad. Men man kan också be om ett inropningsuppdrag. Då sköter vi budgivningen på det du har spanat in och lägger bud upp till det belopp du har bestämt.

Man kan också delta via telefonen eller online.

–  Vi har kunder som budar via appen i sin telefon trots att de sitter i salen. De tycker att det är enklare att hänga med där och ha koll på slutsumman.

Det Malou Haglund tycker att den största fördelen med att handla via etablerade firmor är att sakerna automatiskt får en kvalitetsstämpel.

–  Vi har ju gått igenom vad det är. Du som köpare har en garanti för att det du handlar är så gammalt som det påstås vara och att en viss formgivare ligger bakom. Eftersom du ser sakerna live uppstår inga obehagliga överraskningar när sakerna kommer hem.

Dessutom får du personliga föremål som håller i värde över tid.

–  Och skulle du tröttna på byrån, bordet eller skåpet kan du sälja det vidare igen och få tillbaka pengarna. Eller få mer, om du har tur.

Kristina Ardai framför en del av sin stora porslinssamling. Kopparna på brickan heter Adam, som Stig Lindberg, Gustavsberg, som står.
Kristina Ardai framför en del av sin stora porslinssamling. Kopparna på brickan heter Adam, som Stig Lindberg, Gustavsberg, som står.
Att köpa och sälja på auktionshus

Att köpa

+ Gå på visning och titta på föremålen innan auktionen. De brukar vara öppna för allmänheten i ungefär en vecka.

+ På auktionsdagen registrerar du dig och får en sifferspade.

+ Sätt en budget för inköpet och gå inte över den summan.

+ Tänk på att det tillkommer försäljningsprovision, 22,5 procent av klubbat pris, samt en administrationsavgift på 50 kronor.

+ Känner du dig blyg eller ovan kan du be firman bevaka ett föremål för din räkning. Det kallas inropsuppdrag. Då lägger de bud upp till det belopp du har angett som högsta.

+ Det går att delta i salsauktioner via nätet eller telefonen.

+ Kom ihåg att ett bud på auktion är bindande och du måste betala kontant och hämta varan med en gång.

Källor: Malou Haglund Bukowskis Auktioner, Auktion.se, Hallakonsumet.se.

Att sälja

+ Att värdera föremålen är gratis.

+ Ofta kan auktionsfirman hjälpa till med transporten till auktionshuset.

+ För att undvika att sälja till ett alltför lågt pris kan du sätta ett så kallat bevakningspris som brukar ligga på ungefär 50 till 80 procent av utropspriset. Då ropas föremålet tillbaka av auktionshuset, så får man prova att sälja det igen vid ett annat tillfälle. 

+ Försäljningsprovision är 15 procent av klubbat pris. 

+ Ofta tar auktionsfirman även ut en försäkringsavgift om ungefär 1,25 procent av klubbat belopp av säljaren. Dessutom förkommer fotoavgift på runt 170 kronor.

Källor: Malou Haglund Bukowskis Auktioner, Auktion.se.


Kristins bästa tips

1. Var inte rädd! Våga ge dig in i budgivningen. Ta reda på villkoren. Är det oklart, ring upp eller prata med auktionsfirman och fråga tills du förstår och vet vad det kommer att kosta.

2. Bäst är att titta på sakerna i verkligheten. Då ser man skick och storlek på ett helt annat sätt.

3. Följ din budget. Gå inte över det pris du bestämt för dig själv. Det är lätt att dras med av tävlingsmomentet. Våga säga nej.

4. Tänk inte att du ska fynda i första hand. Köp bara det du vill ha.

5. När du handlar på nätet omfattas ditt köp av distansköplagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!