Fläskytterfilé med råstekt potatis
För 4 personer, 40 minuter
600 g mörad fläskytterfilé
1 tsk stött rosmarin
1 gul lök
1 msk konc. kalvfond
salt och peppar
smör och rapsolja
Till potatisen:
12 potatisar av fast sort
1 vitlöksklyfta
Att äta till:
1 blomkålshuvud
vitlökssmör
persilja
tomater
Gör så här
1. Gnid köttet med olja, rosmarin, salt och peppar. Bryn det runt om med smör och rapsolja i stekgryta. Lägg i en grovt hackad gul lök. Slå på vatten så det går en centimeter upp på köttet. Tillsätt fond och stek under lock cirka 20 minuter. Låt köttet vila några minuter innan det skivas upp.
2. Under tiden: Skala och skiva potatisen. Spola av den i kallt vatten och torka den på ren handduk. Stek i lika delar smör och rapsolja till dess den får färg. Lyft över potatisen till ugnsfast fat, krydda med riven vitlök, salt och peppar. Efterstek potatisen i ugnen på 175 grader, 7–8 minuter.
3. Dela blomkålen i buketter och koka i lättsaltat vatten. Servera allt med vitlökssmör, tomat och persilja.