Billig klassiker

En mörad fläskytterfilé med råstekt potatis för tankarna till klassikern oxfilé provencale. Fläsk är ett bra alternativ till den klart dyrare oxfilén.

Mörad fläskytterfilé steks med fördel hel i gryta och bjuds med råstekt potatis.

Mörad fläskytterfilé steks med fördel hel i gryta och bjuds med råstekt potatis.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-05-10 09:35

Fläskytterfilé med råstekt potatis

För 4 personer, 40 minuter

600 g mörad fläskytterfilé

1 tsk stött rosmarin

1 gul lök

1 msk konc. kalvfond

salt och peppar

smör och rapsolja

Till potatisen:

12 potatisar av fast sort

1 vitlöksklyfta

Att äta till:

1 blomkålshuvud

vitlökssmör

persilja

tomater

Gör så här

1. Gnid köttet med olja, rosmarin, salt och peppar. Bryn det runt om med smör och rapsolja i stekgryta. Lägg i en grovt hackad gul lök. Slå på vatten så det går en centimeter upp på köttet. Tillsätt fond och stek under lock cirka 20 minuter. Låt köttet vila några minuter innan det skivas upp.

2. Under tiden: Skala och skiva potatisen. Spola av den i kallt vatten och torka den på ren handduk. Stek i lika delar smör och rapsolja till dess den får färg. Lyft över potatisen till ugnsfast fat, krydda med riven vitlök, salt och peppar. Efterstek potatisen i ugnen på 175 grader, 7–8 minuter.

3. Dela blomkålen i buketter och koka i lättsaltat vatten. Servera allt med vitlökssmör, tomat och persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!