Billiga termosflaskor håller kylan bäst

En varm sommardag vill man svalka sig med en kall dryck. En isolerad vattenflaska är perfekt att ta med sig till stranden. Men vårt test avslöjar att inte alla håller kylan efter vad de lovar.

Vi fyllde samtliga flaskor med kylskåpskallt vatten och mätte därefter temperaturen med jämna mellanrum. Bara en höll samma temperatur efter fyra timmar.

Vi fyllde samtliga flaskor med kylskåpskallt vatten och mätte därefter temperaturen med jämna mellanrum. Bara en höll samma temperatur efter fyra timmar.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Livsstil & fritid2020-06-23 10:20

Efter en stund i den gassande solen behöver du ta en klunk härligt kallt vatten. Men plastflaskan med vatten du tog med dig till stranden har redan hunnit bli varm och innehållet är inte särskilt läskande. En termosflaska av rostfritt stål som stänger ute värmen kan vara lösningen.

Det finns många termosflaskor i olika prisklasser att välja mellan. Vi testade åtta stycken som kostar mellan 79 och 429 kronor. En del utlovar att hålla drycken kyld upp till ett dygn, och den dyraste stoltserar med mer än dubbelt så lång tid. Men testet visar annat.

Inte bara billig

Vi fyllde samtliga flaskor med kylskåpskallt vatten (cirka sju grader) och mätte därefter temperaturen med jämna mellanrum. Flaskorna från Clas Ohlson och Ica var de som klarade av att hålla temperaturen bäst. Vinnaren, Clas Ohlsons flaska, är inte bara billig utan är den enda som klarar av att bibehålla den ursprungliga temperaturen upp till fyra timmar. Produktens utformning är dock inte den bästa. Däremot är Glacials svängda midja en skön flaska att hålla i, och den mindre storleken gör också att den är enkel att ta med. Ska man ut och vandra är Klean Kanteens variant mer praktisk – med hjälp av öglan i locket kan den hängas fast i ryggsäcken. 

Priset skiljer

För övrigt är de isolerade vattenflaskorna lika varandra till både form och storlek. Alla är praktiska att använda och bekväma att dricka ur. Det bildas heller någon inte kondens på utsidan. Priset som skiljer dem åt.

Att investera i en återanvändningsbar vattenflaska, som kan fyllas med vanligt kranvatten eller annan kall dryck, är också en insats för miljön. Varje minut säljs det runt en miljon plastflaskor i hela världen och många av dem kastas dessvärre i hav och natur.

En termosflaska håller kylan bra och är lätt att ta med till stranden.
En termosflaska håller kylan bra och är lätt att ta med till stranden.
Så gjorde vi

Kylskåpskallt vatten fylldes i alla flaskor. De ställdes med locken fastskruvade i rumstemperatur, drygt 25 grader. Temperaturen på vattnet mättes därefter med jämna mellanrum. Flaskorna rangordnades efter hur snabbt temperaturen steg samt hur användarvänliga de är.


Plastflaskor skräpar ned

Varje minut säljs runt en miljon plastflaskor, världen över. 

Cirka 14 procent av alla plastförpackningar återvinns, två procent blir till nya förpackningar.

Miljontals ton plast dumpas i havet varje år, mer än 14 procent av skräpet kommer från flaskor.

I Sverige såldes 2 400 miljoner petflaskor och burkar 2018.

Källa: Earthday.org, plasticoceans.org, pantamera.nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!