Bland kakor och slott i Mariefred

Mariefredstrakten är full av anrika slott, konst, kakfrossa och fina naturupplevelser i unika miljöer. Och du kan se allt under en heldag.

Skeppssättningen på Åsa gravfält, en dryg mil norr om Mariefred, är en imponerande syn.

Skeppssättningen på Åsa gravfält, en dryg mil norr om Mariefred, är en imponerande syn.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-05-11 08:47

Eftermiddagssolen står lågt och kastar långa skuggor efter de 45 stenblocken. Den 33 meter långa skeppssättningen skimrar i lila. Det är backsippornas tid och tiotusentals av dem blommar samtidigt i vårsolens värme mellan gravkullarna från vikingatiden. Åsa gravfält ligger på Selaön i Mälaren, en dryg mil norr om Mariefred, och det får bli finalen på en härlig heldag i trakten.

Dagen börjar redan på förmiddagen med sötsaksfrossa med en kak- och tårtbuffé på Taxinge-Näsby slott, strax öster om Mariefred.

Gamla favoriter

Den söta kakbuffén får folk att vallfärda långväga ifrån och innehåller alltid minst 65 sorter, ofta ännu fler. Kaffesugen blir man så klart när man lassat fatet fullt, och det får man dricka så mycket man vill av.

– Vi lägger till och tar bort bakverk hela tiden, men många av våra gäster har åkt hit i årtionden och vill ha sina gamla favoriter, som biskvierna, säger Anne-Marie Fimmerstad som driver Kakslottet.

Hon och hennes man tog över arrendet år 1979 och slottet som stått och förfallit i årtionden.

– Taket i rummet vi sitter i nu höll på att rasa in, yttertaket läckte och våra barn kunde cykla in och ut genom de öppna dörrarna. Men vi städade ur och drog genast i gång, trots att ingen tycktes tro på vår idé, säger hon.

Taxinge-Näsby slott har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Och här har flera storheter huserat och en rad kungligheter kommit på besök, senast Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Slottsteater

Ett ännu mer berömt herresäte ligger vid en egen vik i Mälaren. Det är det kungliga slottet Gripsholm som ståligt reser sig på en udde som var en liten ö när bygget startades. Historien går tillbaka till 1300-talet men det nuvarande pampiga kastellet, med sina tinnar och torn, uppfördes under Gustav Vasas styre på 1500-talet. Sedan dess har åtskilliga kungar bott här periodvis, bland annat Gustav III som också lät bygga en liten slottsteater på 1700-talet, vilken finns väl bevarad än i dag. Utöver alla mäktiga salar och borggårdens kanoner finns det en märklig samling skräckinjagande flaggor som användes till drevjakt på varg.

Porträttsamling

Mest känt är Gripsholm för att här ligger svenska statens porträttsamling inhyst. Det är en stor och sevärd konstsamling med allt från kungar och drottningar i olja till många av det senaste hundra årens främsta kulturpersonligheter och politiker. Minst ett nygjort porträtt läggs till varje år.

Under den nuvarande coronakrisen är slottet stängt tills vidare. Den pågående utställningen med Märta Måås-Fjetterströms fantastiska mattor har därför förlängts in på hösten.

Kommer man ändå hit går det att gå runt slottet, men ännu bättre är att ta en långpromenad längs den stora hjorthagen, anlagd av Karl XV på 1800-talet. I den fina parkmiljön med massor av åldriga ekar lever ett hundratal dovhjortar, som man kan komma nära även när man håller sig till stigarna.

Sevärdheter

+Gripsholms slott är tillfälligt stängt, men hjorthagen (som är gratis att besöka) är öppen. Läs mer på kungligaslotten.se

+Kakslottet på Taxinge-Näsby är öppet dagligen 11–16. Läs mer på taxingeslott.se

+Östra Södermanlands järnväg har tillfälligt stängt med anledning av coronakrisen. Men ångtågen går som vanligt på sträckan Läggesta–Mariefred–Taxinge. Vill man kan tågresan till Taxinge-Näsby och Kakslottet kombineras med ångbåtstur tillbaka till Mariefred. Ångbåten gör också turer från Stockholm. Läs mer på oslj.nu och mariefred.info.

+Mer att läsa om Åsa gravfält finns bland annat på visitsormland.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!