Nötter är naturens egen superhjälte. Fullsmockade med proteiner, vitaminer, nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Dessutom smakar de kalasgott. Det är en av många anledningar till att det är perfekt att slänga i sig en näve nötter när man håller på att kollapsa av hunger, men inte hinner eller orkar inte laga mat. Man står sig helt enkelt ett bra tag enbart på nötter.
Finstämd beska
En av de trevligaste vännerna i nötfamiljen är ju valnöten, även om den rent tekniskt sett faktiskt klassas som en stenfrukt. God är den hur som helst. Det skrynkliga skalet rymmer en inneboende liten smakbomb. En finstämd beska som bryter av mot den nästan krämiga konsistensen. Precis lagom tuggmotstånd förenat med en förträfflig textur som passar i alla sammanhang från sallader till bakverk.
Speciellt bra tycker jag att valnötter fungerar i vegetarisk matlagning. De ger extra crunch och stuns till alltifrån kål och spenat till rotfrukter och bönor. Gärna i sällskap av välsmakande ostar med lite krut i.
Är en färskvara
Just den där specifika diskreta bitterheten gör sig även synnerligen väl i sötare sammanhang som till exempel till frukt, i kakor och desserter – och inte minst med allt som har med choklad att göra. Valnötter i brödbaket är också en höjdare som ger garanterat saftigt resultat och lite skönt krisp.
Och som om det inte vore nog med fördelar är dessutom valnötter bra för blodtrycket, kolesterolet, hjärtat och sömnen. De anses även ha antiinflammatoriska egenskaper.
Tänk bara på att nötter är en färskvara. Titta på datumet när du handlar och förvara dem så svalt som möjligt så att de inte härsknar. Hittar du billiga valnötter kan du köpa ett gäng och lägga i frysen att ta fram till husbehov.
Det är alltid läge för valnötter.