Crunch och stuns med valnötter

Välj valnötter. Knapriga, nyttiga och rackarns goda. Lika användbara i mat som bak.

Valnötsträd växer vilt i länder som Libanon och Turkiet. I Sverige är det svårt att få nötterna att mogna.

Valnötsträd växer vilt i länder som Libanon och Turkiet. I Sverige är det svårt att få nötterna att mogna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsstil & fritid2020-03-30 08:40

Nötter är naturens egen superhjälte. Fullsmockade med proteiner, vitaminer, nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Dessutom smakar de kalasgott. Det är en av många anledningar till att det är perfekt att slänga i sig en näve nötter när man håller på att kollapsa av hunger, men inte hinner eller orkar inte laga mat. Man står sig helt enkelt ett bra tag enbart på nötter.

Finstämd beska

En av de trevligaste vännerna i nötfamiljen är ju valnöten, även om den rent tekniskt sett faktiskt klassas som en stenfrukt. God är den hur som helst. Det skrynkliga skalet rymmer en inneboende liten smakbomb. En finstämd beska som bryter av mot den nästan krämiga konsistensen. Precis lagom tuggmotstånd förenat med en förträfflig textur som passar i alla sammanhang från sallader till bakverk.

Speciellt bra tycker jag att valnötter fungerar i vegetarisk matlagning. De ger extra crunch och stuns till alltifrån kål och spenat till rotfrukter och bönor. Gärna i sällskap av välsmakande ostar med lite krut i.

Är en färskvara

Just den där specifika diskreta bitterheten gör sig även synnerligen väl i sötare sammanhang som till exempel till frukt, i kakor och desserter – och inte minst med allt som har med choklad att göra. Valnötter i brödbaket är också en höjdare som ger garanterat saftigt resultat och lite skönt krisp.

Och som om det inte vore nog med fördelar är dessutom valnötter bra för blodtrycket, kolesterolet, hjärtat och sömnen. De anses även ha antiinflammatoriska egenskaper.

Tänk bara på att nötter är en färskvara. Titta på datumet när du handlar och förvara dem så svalt som möjligt så att de inte härsknar. Hittar du billiga valnötter kan du köpa ett gäng och lägga i frysen att ta fram till husbehov.

Det är alltid läge för valnötter.

Kryddiga kanderade valnötter

Till 2 dl, 25 minuter

Kalasgott som snacks, men även perfekta att strö på en sallad, glass eller dessert. Kryddorna kan varieras efter smak.

cirka 2 dl valnötter

1/2 dl strösocker

1 msk smör

2 tsk hackad rosmarin

1/2 tsk chiliflakes

1/2 tsk kanel

1 liten nypa flingsalt

Förbered en plåt med bakplåtspapper. Rosta eventuellt nötterna lite lätt i torr panna för djupare smak.

Häll sockret i en stekpanna, tillsätt smör, rosmarin, chiliflakes, kanel och lite flingsalt. Låt det sakta smälta på medelvärme. Rör om med en träslev när sockret börjar smälta och låt det få en lätt ljusbrun ton, men det ska helst inte bli mörkare än så. Tänk på att sockret blir extremt hett, akta så att du inte bränner dig.

Blanda ned nötterna i sockret och sprid sedan snabbt ut dem på bakplåtspappret. Separera dem så gott det går med hjälp av två gafflar. Strö eventuellt över lite extra flingsalt. Låt stelna.

Servera som snacks eller strö över en sallad för supersmarrigt crunch.


Brownies med valnötter och choklad

Till 12 stycken, 45 minuter

Här ger valnötterna både tuggmotstånd och smak till härligt sega brownies.

2 dl grovhackade valnötter

150 g smör

1 1/2 dl kakao

3 1/2 dl socker

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

100 g mörk choklad, 70 procent

florsocker

Smörj en långpanna väl, cirka 20 x 20 centimeter för tjockare brownies (eller täck en vanlig plåt med bakplåtspapper för tunnare varianter).

Smält smöret, ta bort från plattan och häll i kakao under omrörning. Fortsätt röra tills det blir en slät smet. Tillsätt sedan socker, salt och vaniljsocker och vispa ihop ordentligt.

Häll i ett ägg i taget och fortsätt vispa. Pudra över mjölet och vänd ned det med en slickepott. Hacka chokladen grovt och lägg i tillsammans med hälften av nötterna och blanda väl.

Fördela smeten i formen. Strö över resten av nötterna.

Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Kolla med en tandpetare, kakan ska vara lite kladdig i mitten.

Låt svalna på galler. Lossa kakan och dela den sedan i tolv bitar med en vass kniv. Pudra över florsocker inför serveringen.


Valnöts- och rödbetsbiffar med feta och apelsin

Till 4 portioner, 30 minuter

Läckra biffar med mycket smak. Koka gärna rödbetorna i förväg så att de hinner kallna ordentligt, det finns även färdigkokta betor att köpa.

2 dl rostade valnötter, grovhackade

2 dl panko

2 ägg

1 dl pressad apelsinsaft

500 g kokta rödbetor

1 msk hackad timjan

1 riven vitlöksklyfta

salt

nymalen svartpeppar

150 g feta

olivolja

honung

Till servering:

grekisk yoghurt

Rör ihop panko med ägg och pressad apelsinsaft. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Skala rödbetorna om det behövs. Riv dem grovt i en bunke. Häll i pankoröran och valnötterna och blanda väl. Tillsätt timjan, vitlök, salt och peppar. Blanda ordentligt och bryt sedan ned fetaosten. Forma och krama till biffar.

Stek biffarna på medelvärme i olivolja tills de fått fin färg, vänd försiktigt och stek tills de är genomvarma. Ringla över honung mot slutet.

Servera gärna med en klick grekisk yoghurt.


Att dricka till

Till brownies och kanderade nötter: Blandy's Colheita Malmsey (7833), 177 kronor.

Till biffar: Orballo Albariño (2696), 114 kronor.

Alkoholfritt till brownies gärna kaffe, och till biffarna Dryckeriet Pompom (11951), 19,90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!