Danmark öppnar för svenskar

Så här ser läget ut just nu för resande som är bosatta i Sverige till resmål i Europa.

Livsstil & fritid2020-06-18 20:50

Danmark

Den 27 juni öppnar Danmark gränsen för vissa svenskar. Då införs särskilda reseregler för personer som bor i Skåne, Halland, Blekinge, Sörmland eller Västerbotten, rapporterar Ritzau.

De nya resereglerna vilar på kriterier om antalet smittade, och de flesta EU-länder samt Storbritannien kommer att omfattas.

De nordiska länder som inte uppfyller kraven – som Sverige – värderas från region till region.

Norge

De flesta svenskar får fortfarande inte resa till Norge i sommar – när landet öppnar för Norden på måndagen är bara gotlänningar välkomna. Beskedet från statsminister Erna Solberg på en presskonferens 12 juni väckte många frågor, men motiveras med att Gotland är den enda svenska region där smittspridningen är under kontroll.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Besluten uppdateras minst var 14:e dag, men gäller för närvarande fram till 20 augusti, skriver norska UD på sin hemsida.

Finland

Från och med 15 juni öppnas gränserna för sex länder: Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island. Då försvinner även karantänsrekommendationerna gällande dessa länder.

Däremot medför smittoläget att resebegränsningarna till och från Sverige tills vidare kvarstår. Detta rör även transit, till exempel från Norge till Finland via Sverige.

"Alla som återvänder till Finland från ett land med gränskontroll uppmanas fortfarande till självisolering i hemmet i 14 dagar", skriver Finlands utrikesministerium.

Tyskland

Tyskland införde den 15 juni en ökad öppning för flera EU-länder, den generella resevarningen inom EU ersattes av landspecifika restriktioner, skriver tyska UD.

Sverige klassificeras dock enligt tyska myndigheten Robert Koch-institutet i kategorin "rött", vilket betyder att 14 dagars karantän för resande från Sverige gäller i de flesta tyska förbundsländer, skriver swedenabroad.se.

Hemresor till Sverige via Tyskland från ett land utanför EU är möjliga.

Grundregeln i Tyskland är att personer från högst två olika hushåll eller högst tio personer får träffas på allmän plats. Mun- och nässkydd ska bäras i butiker och vid resor med kollektivtrafik. Restriktioner varierar mellan de olika förbundsländerna.

Frankrike

Restriktioner om resande från andra EU-länder lättades den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag till exempel Spanien och Storbritannien. Krav på friskhetsintyg för inresande beräknas gälla till åtminstone juli. Den 1 juli utökas öppningen till att gälla även vissa länder utanför Schengenområdet.

Sedan den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil.

Landet har också lättat på en rad andra restriktioner, till exempel för öppnande av restauranger, kaféer och museer.

Den 22 juni ska skolorna, förutom gymnasieskolorna, öppna helt igen.

Spanien

Den 21 juni öppnas gränserna för EU-länder och de Schengenländer som inte är med i EU. Karantänskraven tas bort. Landgränsen till Portugal öppnas den 1 juli. För resenärer från övriga länder öppnas gränserna också den 1 juli.

Det nationella nödläget avslutas den 21 juni och restriktionerna för hur man kan resa inom landet väntas bli borttagna.

Italien

Alla EU-medborgare är välkomna sedan den 3 juni. Det finns inget krav på karantän såvida resenären ifråga inte har besökt ytterligare länder under de senaste två veckorna inför inresan. Det är även möjligt att resa mellan regioner.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt och kan ändras med kort varsel. Resor med italienska kryssningsskepp är ännu inte tillåtna.

Grekland

Från den 15 juni välkomnades flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki. Slumpmässiga tester görs vid ankomst och flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så är testning och övernattning på anvisat hotell obligatoriskt. Är testet negativt gäller 7 dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Avgörande för restriktioner är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar.

Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. För att komma in i landet krävs en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa. Det går även bra att besöka landet för att närvara vid exempelvis en familjemedlems bröllop eller begravning.

Cypern

Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts även resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är listat i "kategori C", där även länder som Frankrike, Spanien, Nederländerna, Italien och Storbritannien ingår, enligt swedenabroad.se

Malta

Öppnar för turister från 22 europeiska länder den 1 juli, med vissa lokala undandag. Svenskar är ännu inte med på listan över välkomna nationaliteter. Enligt Maltas officiella hemsida visitmalta.com ska övriga restriktioner lyftas 15 juli.

Portugal

Öppet för turister som anländer med flyg. Svenska medborgare med uppehållstillstånd eller vistelserätt i Portugal tillåts även att passera gränsen från Spanien med bil. För resor till självstyrande Madeira och Azorerna gäller särskilda regler – två veckors obligatorisk karantän och ett ifyllt elektroniskt formulär för Madeira, samt antingen karantän eller ett negativt covid-19-test för Azorerna.

Storbritannien

Gränserna är öppna men sedan den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien

Öppet för resenärer från fyra grannländer. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget, där Sverige och Storbritannien för närvarande är de enda i den högsta riskgruppen. Svenskar och britter släpps, med vissa undantag, inte in i landet.

För tjecker som återvänder från de två länderna krävs ett negativt testresultat eller karantän.

Polen

Polen har från och med i lördags öppnat sina gränser för EU-medborgare. Därmed lyfts kraven på obligatorisk karantän och gränskontroller. Flyg till och från europeiska länder har tillåtits från den 16 juni.

Nederländerna

Öppnade gränserna den 15 juni för resenärer från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island. Inresande från länder med höga infektionstal, däribland Sverige, måste tills vidare räkna med två veckors karantän efter ankomst.

Nederländernas utrikesdepartement avråder för resor till Sverige, Danmark och Storbritannien.

Belgien

Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island. Beslutet gäller för närvarande till 1 juli, skriver Belgiens UD på sin hemsida. I början av juli ska även andra rekommendationer granskas.

Baltikum

Estland och Lettland tillåter numera fri inresa för resenärer från EU-länder där smittspridningen är begränsad. Dit hör inte Sverige – svenska resenärer måste tills vidare sitta i hemkarantän i 14 dagar vid inresa. Litauen öppnade sina gränser för många EU-medborgare den 16 juni, men stänger ute Sverige tills vidare. Landets regering kommer en gång i veckan att ompröva besluten om vilka länders medborgare som tillåts resa till Litauen.

Österrike

Gränsen mot Italien öppnades från och med den 16 juni. Dessutom lyfts kraven på karantän för resenärer från ytterligare 30 europeiska länder. Lättnaderna gäller dock inte för resenärer från Sverige, Storbritannien, Spanien och Portugal, som fortsatt måste uppvisa friskhetsintyg eller isolera sig efter ankomst.

Turkiet

Turkiet har sedan den 11 juni öppnat sina gränser. I ett pressmeddelande skriver den turkiska ambassaden i Stockholm att alla är välkomna in i landet men att alla kommer att få genomgå en medicinsk kontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!