De nya resereglerna gäller från den 27 juni. Regelverket vilar på statistik över antalet smittade, och de flesta EU-länder samt Storbritannien omfattas, uppger danska utrikesdepartementet på sin hemsida.
Mikael Damberg ser det danska beslutet som ett viktigt första steg mot att uppnå normal rörlighet mellan länderna.
"Många har arbetat för att komma framåt och dagens besked är ett steg i rätt riktning, inte minst för Öresundsregionen", säger han i en skriftlig kommentar till TT.
Enligt Damberg fortsätter regeringen sin dialog med de nordiska grannländerna för att steg för steg lätta upp reserestriktionerna ytterligare.
Uppdaterad lista
För att ett land ska få grönt ljus enligt de danska reglerna ska antalet smittade per 100 000 invånare vara högst 20 per vecka. Om siffran överstiger 30 smittade per vecka betraktas landet i stället som ett "karantänland".
De nordiska länder som inte uppfyller kraven – exempelvis Sverige som redan anses vara ett karantänland – kommer då i stället värderas från region till region. Det innebär en viss öppning för svenskar. Kravet är dock att man kan visa att man bor i Skåne, Blekinge, Halland, Sörmland eller Västerbotten.
På torsdag nästa vecka, den 25 juni, släpper danska UD en uppdaterad lista där fler svenska regioner kan finnas med – om antalet smittade fortsätter att sjunka. Det kan innebära lättnader även för regioner som Dalarna (26 sjukdomsfall per 100 000 invånare förra veckan), Kalmar (29 fall), Gotland (35 fall) och Kronoberg (37 fall).
Enligt Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är det bra att det nu finns en regional lösning.
– Det kommer att innebära att vi rör oss mot normalläget. Vi är Nordens största arbetsmarknadsregion men också en region där vi har vänner, bekanta och fritidsintressen på de olika sidorna av sundet, säger hon till TT.
Positivt besked
Även Hans Wallmark (M), vice ordförande i utrikesutskottet, tycker att dagens besked är positivt. Nu vill han se att regeringen upphäver sin avrådan från resor till Danmark.
– Det är sorgligt att man har en avrådan från att resa till vårt närområde. Det kan uppfattas som att regeringen försöker skyla över någonting eller ge igen, säger han.
– Men regeringen måste ställa sig frågan varför andra länder gör så här. Ingen gör det för att vara elak utan för att skydda sina intressen och i det ligger en implicit kritik mot Sverige, fortsätter Wallmark.
För Slesvig-Holsten, Skåne, Halland och Blekinge gäller speciella regler om smittoläget i regionen ändras. Den som då vill resa in i Danmark ska kunna visa upp ett negativt coronatest som är högst 72 timmar gammalt för beviljas inresa.