Detta gäller om du bokar en resa nu

Coronavirusets spridning skakar om resebranschen ordentligt. För den som trots turbulensen funderar på att boka en resa längre fram är det en hel del att tänka på.

Det kanske känns våghalsigt att boka en sommarresa nu, flera rese- och flygbolag har ändrat sina villkor för av- och ombokningar under coronakrisen.

Det kanske känns våghalsigt att boka en sommarresa nu, flera rese- och flygbolag har ändrat sina villkor för av- och ombokningar under coronakrisen.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Livsstil & fritid2020-03-23 22:15

I en tid då coronakrisen lamslår stora delar av världen och hashtaggen #stayhome sprids över sociala medier känns sommarens semesterplanering säkert avlägsen för många. Hur stor effekten blir på lång sikt är det inget som vet just nu, men tidigare virusutbrott och andra kriser som har drabbat resebranschen visar att turismen har återhämtat sig förvånansvärt snabbt, eftersom människor vill fortsätta att resa.

– Turismen är världens snabbast växande näring och har haft en konstant tillväxt de senaste åren, men det kommer säkert att ske en marginell förändring på lång sikt, säger turismforskaren Erik Lundberg på Centrum för turism vid Göteborgs universitet.

Resevillkoren

Den som trots allt vill ha något att se fram emot och funderar på att boka en resa längre fram riskerar förstås att resan inte blir av. UD:s avrådan att resa gäller till och med den 14 april och en ny bedömning kommer att göras då. Så innan man tar fram betalkortet bör man sätta sig noga in i resevillkoren hos det aktuella resebolaget.

För att minska oron hos resenärerna har många resebolag generösa om- och avbokningsregler, och vissa erbjuder även en extra reseförsäkring utan kostnad.

Om- och avbokningsreglerna för nybokningar är generösa hos många researrangörer och flygbolag.
Om- och avbokningsreglerna för nybokningar är generösa hos många researrangörer och flygbolag.
Av- och ombokningsregler för nybokningar

Flygbolag som inte tar ut ombokningsavgift vid nybokning:

+Air France/KLM till och med 31 mars, för avresor fram till den 30 september.

+British Airways till och med 31 maj, för avresor fram till 31 december.

+SAS till och med 30 november för biljetter köpta mellan 5 och 23 mars.

+Singapore Airlines till och med 31 mars, för samtliga avresor.

+Thai Airways till och med 31 mars, för avresor fram till den 30 september.

+Turkish Airlines till och med 31 mars, för avresor fram till den 31 december.

+Qatar Airways till och med 27 juni, för avresor fram till den 30 juni.

+Ticket har Ticketgaranti, mot ett tillägg. Garantin innebär att man kan avboka resan fram till tre timmar före avresa utan läkarintyg och få pengarna tillbaka, gäller även vid flygbolagskonkurs. Garantin omfattar inte charterresor.

Charterbolag som inte tar ut ombokningsavgift vid nybokning:

+Apollo till och med 31 december, fri ombokning fram till 14 dagar innan avresa.

+Detur till och med 31 mars, fri ombokning fram till 14 dagar innan avresa för samtliga resor med avresa senast 31 oktober.

+Tui till och med 31 mars 2021, fri ombokning fram till 14 dagar innan avresa.

Charterbolag som inte tar om- eller avbokningsavgift vid nybokning:

+Airtours till och med 31 mars, öppet köp (full återbetalning) för avresor till och med 31 oktober, senast 28 dagar innan avresa.

+Ving tillsvidare, fri av- eller ombokning på alla resor med avresa fram till och med 31 oktober.

Fotnot: vid ombokning till dyrare flygbiljett eller paketresa betalar resenären mellanskillnaden, gäller samtliga bolag.


Tips om du funderar på att boka nu

+Utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller till och med den 14 april då en ny bedömning kommer att göras.

+Kontrollera med flygbolaget eller researrangören innan du bokar så att din resa är om- eller återbetalningsbar.

+I nuläget kan det vara en god idé att köpa till ett avbeställningsskydd om det inte ingår. Kontrollera i så fall också avbeställningsskyddets villkor.

+Se över ditt reseskydd i hemförsäkringen.

+Om du köper flyg i kombination med exempelvis boende eller hyrbil räknas det som en paketresa och omfattas av paketreselagen. Läs mer om lagen på Konsumentverkets hemsida: konsumentverket.se

+Om du betalar resan med ett kreditkort kan du ha rätt att rikta krav mot kreditgivaren (banken) vid en flygbolagskonkurs. Dessutom kan det ingå avbeställningsskydd.

+Om det inte finns en avrådan från UD, men du tillhör en riskgrupp för att drabbas allvarligt av coronaviruset, kan du ändå avboka och få pengar tillbaka. Du bör ha ett läkarintyg som styrker att du tillhör en riskgrupp och resmålet måste vara ett så kallat riskområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!